Kattis Ahlström – om intresset för andra människor, journalistik och barns rättigheter

Foto: Sofia Fanberg
Foto: Sofia Fanberg

En solig eftermiddag möter vi Kattis Ahlström för en pratstund över varsin latte, på Hilton Hotell i Stockholm. Det är en lugn men fokuserad kvinna som möter oss strax efter en föreläsning hon varit på i rummet intill. Vi slår oss ned, beställer vårt fika och inleder därefter ett intensivt och insiktsgivande samtal.

Kattis Ahlström har lång erfarenhet inom mediabranschen. Hon började sin karriär på SVT där hon tillsammans med Claes Åkesson ledde programmet ”7 till 9”. Under årens lopp fortsatte hon sedan att leda program såsom ”TV-huset”, Eurovision Song Contest och Melodifestivalen, men har även varit konferencier vid olika insamlingsgalor samt haft sin egen talkshow ”Kattis & Company”.  Kattis har även varit aktiv inom den skrivande delen av journalistiken, då hon varit chefredaktör för ”Ica-Kuriren” och även den egna tidskriften ”Kattis & Company.”

Nu för tiden är Kattis generalsekreterare för hjälporganisationen BRIS. När vi frågar henne om hur hon, som tillbringat större delen av sin karriär i mediabranschen hamnat där hon är nu, berättar hon om sitt intresse för barns rättigheter och om hur hon i fler års tid varit aktiv i olika hjälporganisationer. ”Jag tycker att det är viktigt att alla ska bli sedda och komma till tals” säger hon. Kattis berättar att barnrättsfrågor alltid har varit viktigt för henne, och när hon fick förfrågan om att bli BRIS nya generalsekreterare kunde hon inte tacka nej.

Kattis arbete har genom åren haft en stor bredd, då hon jobbat med såväl kommersiella tv-program till andra, mer seriösa saker. Vi ställer oss frågan om hur detta kommer sig, att hon har växlat mellan så många olika slags projekt. ”Jag är en person som gillar att variera mig i mitt arbete, jag har svårt för fasta rutiner.” Hon fortsätter med att berätta att hon alltid haft en nyfikenhet som drivit henne framåt, ända sedan barnsben då hon som liten flicka var vaksam på allt som skedde runtomkring. ”Jag är en ganska självständig person och tycker egentligen inte om att vara beroende av någon annan.”

Efter att vi pratat om vad Kattis sysslat med under åren, går vi in på vad som intresserar henne mest av allt och huruvida allt hon gör föds ur någon djup passion. ”Jag har funderat mycket på det där och saken är den att jag inte ser mig själv som en passionerad person. Visst är jag stundvis passionerad när jag till exempel är i köket och lagar mat (jag tycker det är jättekul!) eller när jag står framför kameran på en gala, men har ingen specifik passion som ett fotbollsproffs . Däremot går jag alltid in i det jag gör med närvaro.”

Kattis må enligt henne själv inte ha ett specifikt område som fängslar just henne, men det är lätt att se att denna kvinna är otroligt empatisk och välvillig. Vi skulle säga att det stora intresse hon har för att förstå och hjälpa sina medmänniskor, också är en form av passion. Hon framhåller att hon tror att ordet passion kan innebära en del press, och till viss del begränsa en själv men även ändra människor i ens omgivning. ”En person som är otroligt inriktad på just någonting specifikt tycker jag ibland kan kväva andras kreativitet. Jag menar, om en människa är otroligt duktig och passionerad kan det leda till att man ställer sig själv frågan ’om den är så himla bra, vad kan då jag bidra med?’”

Under intervjuns gång kommer vi tillsammans fram till att de människor som har en självklar passion oftast syns och hörs, men att de som brinner för mindre tydliga saker som att vara goda medmänniskor, inte uppmärksammas på samma sätt trots att det är viktigast just för dem.  Just detta är det som driver Kattis, nämligen att hjälpa folk att förstå och se saker och ting i nytt ljus. ”Jag vill hela tiden utveckla min förståelse för andra människor och jag tror det här något vi alla måste bli bättre på, det här med att utbyta kunskaper och lärdomar med varandra”.  Med en vilja att förändra och påverka, har Kattis genom åren lyckats kombinera tunga jobb med lätta, och på ett vis brutit mot normen som fastställer att man som medieutövare bör hålla sig till en viss stil. Att Kattis dessutom gång på gång tagit sig an nya utmaningar och genomfört alla dessa med strålande bravur – är riktigt inspirerande.

Kattis råd för de som vill uppnå sin dröm:

·         Öva- underskattat ord, men vill man bli riktigt bra på något måste man öva, öva, öva!

·         Be om hjälp!

·         Använd dig av en mentor – någon i din närhet eller möjligtvis en erfaren person du beundrar. De flesta ställer faktiskt upp om du frågar!

·         Våga – var inte rädd för att misslyckas.

·         Det är viktigt att ha en del självdistans

Sofia Fanberg, chefredaktör

Lisa Svenhard, chefredaktör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s