Zumbalis bästa bröd

Zumbalis bästa bröd
Fotokälla: http://www.spisa.nu

Tiden är inne och härmed presenterar jag nu det första receptet på mjukt bröd. Med en höstig, men något söt touch, tycker jag att det här brödet passar alldeles perfekt in i oktober månad tillsammans med en kopp te i tv-soffan.  Lite info är att brödet är ett mörkt filmjölksbröd och då kanske ni känner att njaaaa det där lär ju inte vara så gott, men då säger jag bara: TRY IT! Ni kommer inte bli besvikna. Jag lovar er att om ni blir besvikna har ni all rätt att skälla ut mig i skolkorridoren (om ni vågar förstås). Lycka till förresten!

Ingredienser:
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap

T!ps från coachen:
Är du inte the biggest fan av aprikoser kan du byta ut dessa mot banan, eller varför inte tranbär, kanske torkade blåbär eller äppelbitar? Vad du tycker om vet du bäst själv därför tycker jag att du borde prova dig fram och baka brödet efter egen smak helt enkelt.

Du kan själv välja vilka mjölsorter du vill baka med. I det här receptet har jag valt ut tre som jag tycker passar, men om du vill prova med andra sorter som t.ex. kornmjöl, vetekli eller rågmjöl är det upp till dig!

Hasselnötterna går att använda hela, men jag föredrar att hacka dem något mindre för att få en genomgående nötsmak i brödet!

  1. Sätt ugnen på 175®.
  2. Blanda mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke.
  3. Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap i en separat bunke. Tillsätt sedan mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
  4. Smörj två 1,5-liters brödformar (för 2 bröd) väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.
  5. Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen i cirka 1,5 timma. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med en sticka så att de känns torra. Lägg över bröden på galler och låt de sedan vila inlindade i handdukar i minst fem timmar.

Alina Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s