Med händerna i fickan bryr vi oss, Maggio

Fotokälla: veronicamaggio.se
Fotokälla: veronicamaggio.se

Ytterst få lär ha gått miste om att allas vår Veronica Maggio i förra veckan släppte sitt fjärde album, ”Handen i fickan fast jag bryr mig”.  Efter den nästintill oslagbara succén med ”Satan i Gatan” där Maggio samarbetade med Christian Waltz, har hon nu byggt ihop ännu ett mästerverk tillsammans med Salem Al Fakir.

Maggio särskiljer sig med sina enkla meningar och sitt simpla uttryck, som berör hundratusentals av Sveriges alla människor. ”Handen i fickan fast jag bryr mig” är inget undantag, och än en gång bevisar Veronica hur det mest minimalistiska sedan kan vara det mest grandiosa.  Till skillnad från ”Satan i Gatan” är det mindre stråkar och pampiga refränger, då ännu mer fokus har lagts på finslipade melodier och fängslande texter.

Hela Sveriges älskade Herr Hellström finns att lyssna till i en duett med Maggio, ”Hela Huset”. Deras röster går bra ihop och med en fängslande refräng och en välskriven text är den helt klart en av albumets intressantaste låtar. Men den kärlek som vi många finner i denna låt tror jag helt och hållet beror på vår kärlek till artisterna, för själva låten i sig är faktiskt ganska opersonlig i det att Maggio och Hellström inte ens träffat varandra för att spela in den. Detta går till och med att höra i låten, då artisternas delar är tydligt uppdelade och något samarbete i stämmor eller liknande inte går att hitta.

I låtar såsom ”Mörkt”, ”I min bil”, ”Bas gillar hörn” och ”Låtsas som det regnar”, levererar Maggio däremot perfekt. Texterna går rakt in i hjärtat och melodierna är så träffsäkra att man vet att dessa låtar kommer finnas bland oss lång tid framöver, inte som uttjatade hits på radion utan som låtar som faktiskt alltid kommer gripa tag i oss. Låtar som vi för alltid kommer kunna känna igen oss i, som gör den knasiga värld vi lever i lite mer begriplig. Hopplös olycklig och lycklig kärlek skildrad i dess bästa form, och med fraser som ”Om du visste vad det var, varför sa du inget? Jag tror du visste vad det var, men du sa ju inget” och ”Hand i hand, fast vi inte får varann”, bevisar Maggio ännu en gång vilken briljant låtskrivare hon är.

Precis som i ”Satan i Gatan” har även ”Handen i fickan fast jag bryr mig” en hel del kommande radioplågor att utlova. ”Sergels Torg” är den första som redan klättrat upp på hitlistorna, men föga förvånande lär melodier som exempelvis ”Jag lovar” och ”Hädanefter” hissa sig upp inom några månader. Detta är en bra sak, Musik-Sverige är för tillfället i stort behov av lite färskingar och låtarna är energiska och pampiga. De kommer passa in alldeles perfekt på höstens och vårens alla dansgolv.

”Trädgården en fredag” är en personlig favorit, som passar in både på dansgolvet likväl som i lurarna på tåget en sen söndagskväll. Kanske kommer även denna explodera på radiostationerna, men hursom är den en av albumets helt klart starkaste melodier. Med sin svävande röst sjunger Maggio oss fullkomligt rakt in i hjärtat, och varje ord väger tungt som bly men med en sprudlande melodi vägs låten in i det där facket av musik som vi inte vet ifall vi blir lyckliga eller olyckliga av.

Så, ja. Som helhet är albumet en fullträff. Har du inte ännu tagit dig tid till att lyssna på det, gör det bara och låt dig själv hänföras av den höga kvalitén. Och till dig Veronica, vill vi bara säga: Med händerna i fickan fast vi bryr oss, Maggio, står vi här och hyllar just dig.

Lisa Svenhard, chefredaktör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s