Magi- Krig & VM-kval

Foto: Jonas Lindqvist, Dagens Nyheter
Foto: Jonas Lindqvist, Dagens Nyheter

Ni som såg Sverige–Österrike i fredags måste instämma – en magisk kväll, med två krigande lag. Vi fick se ett Sverige som hade det väldigt, väldigt svårt i halvlek ett, men som kämpade, stångades och slet i halvlek två och nu har tagit ett stort kliv närmare VM i Brasilien nästa sommar.

Den här matchen betydde allt för Sverige, vi kunde med vinst säkra play off-matchen och vid förlust i stort sett bli av med allt, och återigen få våra drömmar krossade. Men är inte det svenska landslaget underbart! Vi har så många gånger fått se våra grabbar hamna i underläge, men ändå kommit ut på andra sidan tunneln med antingen en EM- eller ett VM-biljett i handen. Vårt landslag är fantastiskt, de ger och tar. Vi vann mot Spanien, utan Zlatan, hemma inför EM 2008. Allt var nattsvart i oktober 2011 mot Holland, men ändå kom vi igen och vann. Vi fick se en brutal utspelning i Berlin, och ändå tog vi en poäng i 4-4-matchen. För vi krigar och ger inte upp.

Allt som oftast måste vårt landslag väckas med en kalldusch, en käftsmäll, ett isbad, ett oerhört tungt mål! När österrikarna tog ledningen i den 29:e matchminuten, var allt hopp ute, eller så kändes det i alla fall. Många hade gett upp, men sen direkt på avspark sköt vår alldeles egen Johan Elmander en projektil i stolpen som fick oss att drömma igen. Redan sekunden efter underläget väcktes alltså hopp om svensk seger. Det krävdes bara lite tro. Österrikarna var dock farliga och var nära att göra 0-2, om det inte varit för den ståtlige Andreas Isaksson som sträckte ut sina långa ben och räddade ett friläge. Hoppet levde och i halvtid var det mörkt, ja, men inte slut. Långt ifrån faktiskt, för bara tio minuter in i andra halvlek, väggade Zlatan med ”Seb” Larsson och slår ett klockrent inlägg till en flygande Martin Olsson som placerar in bollen i bortre hörnet, med skallen. Fantastiskt och eufori, nu j*vlar var vi igång, nu skulle vi trycka dit österrikarna och visa hur det är att möta Sverige. Det ska smälla och Zlatan ska måla.

Det var nervöst, spänt och fartfyllt när Zlatan får bollen av inhoppande Kim Källström. Han springer perfekt i djupled och vilken känsla, och vilket lugn när han klipper till med vänstern och trycker in bollen i samma hörn som, Olsson gjorde med sin nick. Nu var glädjen på topp. Vi gjorde det igen, vi gjorde det mot Holland, vi gjorde det mot Tyskland, vi gjorde det mot Irland och nu fantastiskt, magiskt och galet, mot Österrike också.

Med ett krigande och magiskt landslag är det nu väldigt kul att vara svensk igen. Att få se Källström slå sina långbollar, att se Zlatan när han tar Sverige vidare och uppåt, då kan man inget annat göra än att njuta. Det är ett landslag som vi bara kan känna stolthet över, när de visar sådan vilja och kämpaglöd. En sån brinnande glöd som tar oss ända till VM. Luta er inte tillbaka än, vi har fortfarande en maktkamp mot Tyskland kvar, på tisdag. Med ett utsålt Friends vågar man till och med drömma om vinst mor världens kanske bästa landslag. Inget verkar omöjligt.

Sverige – Österrike 2-1

0-1, Martin Harnik, 29. 1-1, Martin Olsson, 55. 2-1, Zlatan Ibrahimovitc, 86.

Fredrik Karlén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s