Sara Sangfelt – ”Jag mår som bäst när jag är på scen…”

Foto: privata bilder
Foto: privata bilder

Att vara Åva-elev och heja på en Tibble-elev händer inte. Men ibland får man göra undantag. Som när en helt vanlig SAM-elev som går i trean på Tibble tillhör de nio bästa av 15000 sökande i Idol, hoppas jag hela Åva håller en extra tumme för idol-Sara.

Det var i våras som Sara Sangfelts resa började genom att hennes mamma och yngsta syster anmälde henne till ”Idol”, ett tv-program som de flesta svenska familjer känner till. Efter att ha imponerat på juryn skickades hon vidare till slutaudition. Efter vecka fylld av en del kritik övertygade hon trots allt juryn att skicka henne till kvalveckan som bestod av de 20 bästa sökande. Där röstades hon dessvärre inte vidare av svenska folket men jurymedlemmarna hade sett hennes talang och gav henne ett wildcard till fredagsfinalerna.

Udda, galen, konstig och annorlunda är de ord Sara själv väljer att beskriva sig med, dock med en mycket positiv ton i rösten. Av 15000 sökande är Sara nu topp nio, och ikväll är det dags för nästa delfinal. Sara har valt låten ”Rehab” med Amy Winehouse, efter temat ”Gone too soon”. Hennes kopplingar till just Winehouse är stora. Sara berättar att trots att hennes och Winehouse liv skilt sig åt så pass mycket, är det just den här genren hon själv hoppas få lyckas inom. Jag frågar hur det kommer sig att hon valt just den här låten och hon svarar: ”Vi har faktiskt inte så många låtar att välja på. Två veckor innan fredagsfinalen ska låtarna vara bestämda. Då får alla deltagare en och samma lista på 16-25 låtar där alla ska få välja en låt. Vi får välja ett första-, ett andra- och ett tredjeval, och ganska strax efter vet vi vilken låt vi ska få sjunga. Inom ett dygn ska sedan tonläge och anpassningar av musiken bestämmas. När det är valt går det inte att ändra.”

Precis som de flesta andra människorna undrar jag hur hon hinner med sådant som skolan, där hon faktiskt inte går estet utan sam-media på Tibble! Hon garvar lite och säger sedan: ”Jag hinner inte med sådant. Tanken är att jag ska plugga på distans, men när det bestämdes visste jag inte hur fulla scheman vi skulle ha och framför allt inte hur jobbigt detta skulle vara mentalt. Jag vet att jag ska klara av att ta den planerade studenten i vår. Allt ska tas ikapp! Sen om det betyder att jag får plugga som ett djur nästa termin, då får jag göra det. Jag tar en dag i taget, det är ingen idé att stressa upp sig för något och lägga fokus på fel saker. Nu är jag här, inte i skolan.”

På frågan vad hennes dagar består av vet hon inte riktigt vad hon ska svara. ”Det är så olika. Det är mycket tider att passa med korta pauser emellan. Vi har en sånglektion i veckan och mycket koreografiträning förutom torsdagarna som spenderas i studion. Då får alla deltagare möjlighet att sjunga sin låt tre gånger, och efter detta ska alltså sången, koreografin och vilken kamera vi ska titta i, sitta. Så mycket repetition får man göra själv under veckan, både praktiskt och mentalt. Förutom repetition ska även möten med sponsorer, stylister och reklam göras, vilket leder till många sena kvällar och tidiga morgnar.”

Sara är nu ett steg närmre sitt framtidsmål att få jobba med musik på heltid. Hon berättar dock hur hon ofta saknar sin mamma och pappas kramar, att få klappa sin hund, få sitta på altanen och spela på sin gitarr. ”Man glömmer lätt varför man är här. Det är så mycket fokus på just ”Idol” och det runt musiken. Trots allt är det när jag står på scen och får nå ut med min musik som jag mår som bäst, det är det jag måste komma ihåg.”

Jennifer Ulmgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s