Dags för en förändring av normerna på Åva

Den 16 oktober 2013 samlades Åvas elever i aulan för att lyssna på Teresa Fernandez Long då hon diskuterade och ifrågasatte sociala normer och hur vi tillsammans kan arbeta mot ett mer jämställt samhälle.

Sociala normer är något som existerar runt om i hela världen, underförstådda regler och uppfattningar som talar om hur du som individ i ett samhälle ska uppträda, uttrycka och yttra dig gentemot medmänniskor och grupper. Det kan handla om allt ifrån hur du ska klä dig till vad du väljer att tänka och tycka.

Teresa Fernandez Long diskuterar i sin föreläsning hur vi lever med normer under hela vår livstid, vissa hjälper oss och underlättar levnadstillvaron medan andra begränsar oss från att helt enkelt vara oss själva. Hon tar bland annat upp ”genusnormen”, normen som kretsar kring olika könsroller. Den som säger att småtjejer i dagens samhälle ska kläs i rosa prinsessklänningar medan killar gärna ska ha byxor och en blå tröja med något ”killigt” tryck på, till exempel bilar. Hur hårt sitter dessa stämplar? Och hur mycket går det att tänja på dessa oskrivna regler?

I dagens samhälle är det mer acceptabelt att du som tjej väljer att släppa på reglerna, influeras mer av killar. En tjej kan till exempel köpa kläder från killavdelningen men om rollerna var ombytta och en kille stod och tittade inne på tjejavdelningen skulle folk förmodligen lyfta på ögonbrynen och eventuellt slänga en spydig kommentar. För många skulle detta anses som något underligt. Det blir lätt så, för allt som skiljer sig från det ”normala” skrämmer oss.

Men vem i samhället kan klassas som ”normal” finns det en bruksanvisning som de ”normala” människorna lever efter. Samhället försöker lära sina barn att ”alla är olika, ingen är den andre lik och det betyder inte att någon ska älskas mindre för det”, men samtidigt lever vi alla efter normer, vi försöker sticka ut så lite vi kan.

Det är viktigt att du som individ förstår vad en norm innebär för dig och din omgivning. Normer är inte alltid synliga, en riktigt stark norm syns inte, det är sådant du kan ha växt upp med. Sådant som därmed till ytan framstår som helt vanligt eftersom att det alltid har funnits där. Borde vi inte istället våga granska, kritisera och ifrågasätta de normer som bara begränsar oss. Tycker inte du, att det är dags att släppa på dessa hårt hållna ”regler”; våga tänka i nya banor. Normkritik är framtiden för ett mer jämställt samhälle och tillsammans skapar vi en rättvis levnadsmiljö.

Emmy Lantz & Lindsey Sennef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s