Rektor dömd för misshandel på Åva – vad hände egentligen?

20131020-183339.jpg

Ingen har nog missat de rubriker som har prytt tidningar runt om i Stockholmsområdet under september månad. Bilder som framställer Åva som ett fängelse och rubriker som talar om hur rektorn på skolan blivit dömd för misshandel. Men vad var det som hände? Rykten sprids, och en anledning till typen av rykten som har spridits om denna händelse är medias rapportering av inträffandet och orden man valt. Lokaltidningen Mitt i Täby skrev på sin förstasida att ”det var i skolans aula misshandeln skedde”. Misshandel som ord låter i de flestas öron som om någon brutalt slagit någon annan och så var det inte riktigt i detta fall. Metro går ännu längre när de felaktigt påpekar att rektorn ska ha slagit eleven och ändå får han behålla jobbet. Då är det klart att folk undrar vad vi håller på med på Åva. Cumulus har pratat med de inblandade och lustläst domen, och utifrån det har vi lyckats klargöra lite detaljer.

Den 21 februari fylls hela Åvas aula av fantastisk musik och imponerande dans. Men på den bakersta raden är det mer än ljudvågor från högtalarna som rör sig. Eleven Hampus Kastenfalk sitter och pratar med sina kompisar, men eftersom musiken är så hög störs ingen av det. Han sitter på sin plats under hela tiden, men vid ett tillfälle lutar han sig åt höger för att viska en sak i sin kompis öra. Plötsligt känner han ett grepp kring nacken, och ser när han vrider på huvudet att hans rektor Lennart Krantz är ägaren till händerna som tar det grepp som Hampus Kastenfalk upplever obehagligt och det ger honom svårt att andas. Greppet hålls under cirka fyra sekunder innan Kastenfalk vrider sig loss, och ett ”håll käften & kolla” följer från rektorn. Eleven sitter kvar ett litet tag men går sedan ut från aulan tillsammans med sina kompisar. Han känner en svullnad som ömmar vid beröring, och under tre timmar har han svårigheter att andas. Märkena från greppet sitter kvar i två till tre dagar.

Den 21 februari fylls hela Åvas aula av fantastisk musik och imponerande dans. Men på den bakersta raden är det mer än ljudvågor från högtalarna som rör sig. Rektor Lennart Krantz ser från sin plats att en stor del av en klass placerade längst bak i rummet är stökiga, och att detta även påverkar andra elever som lyssnar. Rektorn går till gruppen i syfte att ge dem en tillrättavisning, men när han kommer fram finner han en elev halvliggande över kompisen till höger. Lennart Krantz tar då tag i axlarna för att resa personen upp. När denne vrider sig om visar det sig att det är Hampus Kastenfalk. När eleven frågar vad han gör svarar Krantz att eleven ska vara tyst och titta rakt fram. Kastenfalk vrider på sig två gånger och därefter släpper rektorn sitt grepp, efter cirka fem sekunder. Greppet som har tagits är runt axlarna, bestämt men inte hårt, i syfte att resa eleven upp eftersom rektorn bedömer situationen som något som skulle kunna eskalera till bråk eller möjligtvis kaos. En halskedja som eleven har runt halsen kan dock ha orsakat märken när denne vred på sig.

Domen som följer den 29 augusti 2013 efter denna händelse fäller Lennart Krantz som skyldig till ringa misshandel. Eftersom skadorna och smärtorna var lindriga bedöms fallet som ”ringa misshandel” trots att det utfördes av en rektor mot elev. Det som skulle kunna ursäktliggöra Krantz handling är en rektors ansvar att agera enligt tillsynsplikten, det vill säga ”rektor eller lärare får vidta de omedelbara eller tillfälliga åtgärder som är befogade för att försäkra eleverna trygghet och studiero eller för att komma till rätta med en elevs ordningsstörande beteende” – 5 kap. 6 § första stycket skolagen. Vad som även framgår av samma paragraf är dock att åtgärden måste vidtas i rimlig proportion till sammanhanget, vilket inte rätten ansåg att detta handlande var. Domstolen har vägt uppgifter från de olika vittnesuppgifterna, och kommit fram till slutsatsen att greppet kan ha tagits runt axlarna inledningsvis, men att det slutligen var runt halsen. Detta eftersom tingsrätten inte kunde få fram någon annan förklaring till skadornas uppkomst på Hampus Kastenfalks hals vilka rätten har fått se bilder på. Domstolen är säker på att Lennart Krantz måste ha förstått att detta grepp skulle skapa obehag och smärta, och därmed är kraven för misshandel uppfyllda.
För detta ska Lennart Krantz betala dagsböter på 500 kr i 50 dagar (sammanlagt 25 000 kr), enligt lagrum 3 kap. 5 § brottsbalken.

Hampus Kastenfalk har gett en kommentar om domen till Cumulus: ”Jag brydde mig inte så mycket om domen, tycker mest att det var en tråkig upplevelse för oss båda. Ville inte att han skulle ha något straff alls eller liknande, ville bara att han skulle förstå det han gjorde mot mig.” Rektorn själv har uppgett att han inte kommer ha ansvaret för EE-programmet tills eleven tagit studenten i vår. Han säger också att en överklagansprocess har inletts, men eftersom straffet är det lägsta på straffskalan ger det inte honom omedelbar rätt att pröva i hovrätten. Först måste en prövningsförfarande genomföras för tillstånd att överhuvudtaget få ta saken till hovrätten, och därför kan det ta upp till ett halvår till ett år innan ny prövning sker. Cumulus hoppas att hela historien kommer att avslutas på ett sätt som känns rättvist för båda parter och att händelsen kan läggas bakom dem.

Kaisa Samuelsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s