När ska polisen ta tag i sina strukturella problem?

I slutet av oktober kunde Expressen avslöja information från en hemlig facebook-grupp. I gruppen huserar inte mindre än 5400 poliser, ungefär en fjärdedel av den svenska poliskåren. De har valt att kalla gruppen för UMF, vilket står för ”underbetalda, missnöjda och förbannade”. Så långt är allting bra, att poliser ser sig som underbetalda, missnöjda och förbannade är kanske inget konstigt så som deras arbete ser ut i dag. Det som upprör är sättet som flera poliser valt att uttrycka sig på i gruppen. I gruppen hånas nämligen flera kända svenskar. Det rör sig om grova hån. Folk kallas för ”jävla pajas”, ”idiot” och ”dement”, för att nämna några av påhoppen.

Man uttalar sig också i grova ordalag kring flera omdiskuterade fall, bland annat polisens dödsskjutning av en 69-årig man i Husby i maj, som sedan skulle komma att bli upprinnelsen till de så kallade Husby-kravallerna. I ett inlägg menade en av poliserna att en försvarsadvokat, som kritiserat polisens agerande vid dödsskjutningen i Husby, nästan skulle behöva vara med i ett knivdrama själv för att ”få hennes trögflytande pollett att trilla ner”. Det var inte alltför många år sedan polisen i Malmö kallade invandrare för ”apajävel” och ”blattejävel” och de skulle slås sterila. Påföljden då blev att de två berörda poliserna fick fem dagars löneavdrag. Det sorgliga är att det är en av få gånger då någonting sådant här faktiskt ledde till någon form av disciplinär påföljd. Till skillnad från alla de gånger bemött invandrare med rasism helt utan påföljd. I gruppen raljerar en polis kring Lasermannen och föraktet för förorten och därmed dess invånare märks tydligt. Det förefaller ganska glasklart vilket synsätt som finns på många håll inom polisen. För att undvika situationer likt den i Husby, har polisen väldigt mycket kvar att arbeta med. Förändrar man inte synen på invandrare och förortens invånare, lär man inte komma till rätta med den klyftan som finns mellan förorten och polisen. Det har fått och kommer att få konsekvenser.

Det jag dessutom ser som anmärkningsvärt kring Expressens avslöjande, är de strukturer som uppenbarligen genomsyrar den svenska poliskåren. Utöver synen på invandrare är det speciellt kvinnosynen jag tänker på. Strukturer där kvinnor hånas för sitt utseende. En känd svensk programledare benämns i gruppen som en häxa och som en mumie i clownperuk. ”Lika snygg som intelligent” är en annan kommentar. För mig är det skrämmande att jargongen inom den svenska poliskåren år 2013 är så kvinnoförtryckande och patriarkal. Där män kritiseras för sina uttalanden eller handlingar, kritiseras kvinnor för sitt utseende och kallas för saker som ”fröken advokat”. Kvinnoförtrycket flödar fritt. Behöver jag påminna en gång till att det är den svenska poliskåren det rör sig om? Med avslöjandet i tankarna undrar jag hur samhället ska komma tillrätta med de maktstrukturer som existerar, när en statlig institution som polisen verkar hysa uppfattningar som istället hämmar utvecklingen.

Självklart är poliser också bara människor. De är inte perfekta, utan de är som vem som helst. Men när främlings- och kvinnofientligheten är så tydlig som den faktiskt är inom stora delar av poliskåren och har så varit under en lång tid, då rör det sig inte längre om några enskilda rötägg. Då rör det sig precis som jag nämnde om strukturer, strukturer som endast gynnar ett samhälle som förtrycker. Ett samhälle som förtrycker kvinnor, som förtrycker förortens invånare och som förtrycker invandrare. Hur ska en poliskår som ger så starka uttryck för förakt av så stora delar av medborgarna kunna förtjäna vårt förtroende?

På 60- och 70-talet registrerades homosexuella i Sverige. På 80-talet stod baseballigan för misshandel och trakasserier på Stockholms gator. Under 2000-talet benämns invandrare som ”blattejävel” och ”apajävel”. Idag är det 2013. År 2013 registrerar man romer och åsamkar en oskyldig man hjärnblödning med batongslag mot huvudet. År 2013 är en rasistisk, kvinnoförtryckande och patriarkal tongång någonting som fortfarande huserar inom den svenska poliskåren.

Jag undrar hur man internt jobbar mot den här typen av problem, för uppenbarligen brister det någonstans. Jag ställer mig frågande till hur en polismakt där så pass många poliser ger uttryck för den här typen av åsikter ska kunna vinna hela befolkningens förtroende. Avslöjandena från facebook-gruppen tyder på, förutom förlegade strukturer, tvivelaktig självinsikt och en ovilja att förändras. Någonting som är väldigt olyckligt, då poliskåren bör sträva efter att förändras likt det övriga samhället.

Det jag undrar är när polisen ska ta tag i sina strukturella problem, en gång för alla. Så att du, jag och alla andra i vårt samhälle kan känna att de som ska beskydda oss faktiskt också gör det.

Joakim Hjern

Artikelbildpolis

1 kommentar

  1. Väl skrivet om en viktig företeelse i samhället. Det är så mycket lättare att låta trakasserierna härja och ge sitt tysta medgivande till dem, istället för att ta ett aktivt avstånd ifrån de åsikter som förhoppningsvis står för en minoritet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s