X & Y-Axel: Underskåp

Foto: Axel Ronquist
Foto: Axel Ronquist

Kanske det vanligaste klagomålet man hör från Åvas elever är att de har fått underskåp. Det anses allmänt vara jättejobbigt att böja sig ner för att hämta sina grejer. För att ta reda på om det ligger något i klagomålen eller om folk endast är benägna att klaga bestämde jag mig för att utreda frågan.

När man böjer sig ner förlorar man lägesenergi som man sedan måste återfå genom att sträcka på sig. För att räkna ut hur mycket energi som går förlorad använder jag mig av en genomsnittlig kroppsvikt (62 kg) och höjdskillnaden mellan underskåp och överskåp (65 cm).

E=mgh=62•9,82•0,65=395,746 J

Vidare antar jag att varje elev har i snitt fyra lektioner varje dag och att man öppnar sitt skåp före varje lektion samt en gång innan man åker hem. Här på Åva skolkar vi inte, så jag förutsätter att man går i skolan alla de 180 dagarna man ska komma på ett läsår.

395,746•5•180=356171,4 J

På ett läsår gör den genomsnittliga eleven alltså av sig med nästan 360 000 Joule om de har oturen att få underskåp. Detta låter som en hel del, men det motsvarar endast 74 kcal, ungefär lika många kalorier som det finns i ett enda ägg. Alltså tre ägg på tre år och såldes är det inte så jobbigt att ha underskåp. I alla fall inte om man endast tänker på kalorierna man tvingas göra sig av med. Så slutsatsen är att folk uppenbarligen gillar att klaga.

Axel Ronquist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s