Homofobin inom fotbollen

homofobi720”Bög”, ”fjolla”, ”flata”. Homofobiska ramsor och stereotyper förekommer idag på svenska läktare, och många inom svensk fotboll tvingas dölja sin sexuella läggning. Det menar initiativtagarna till nybildade ”Fotbollssupportrar mot homofobi”.

Sedan 2011 har flaggor och banderoller med texten ”Fußballfans gegen homophobie” synts på tyska läktare. Kampanjen som startades av supportrar från klubben Tennis Borussia Berlin har sedan dess fått stort genomslag i Tyskland, och kampanjen har nu spridits till Sverige. I matchen mellan Elfsborg och Malmö den 28 oktober syntes en banderoll på Elfsborgs läktare, en banderoll som skulle komma att bli omskriven. Texten på banderollen löd: ”Fotbollssupportrar mot homofobi”.

Bakom initiativet ligger supportrar från flera svenska klubbar och städer. På lite mindre än två dygn har rörelsens Facebook-sida fått över 2000 ”gillningar”, och antalet växer snabbt. Man har dessutom omtalats i flera svenska tidningar, intervjuats, och publicerat en debattartikel på SVT Debatt.

Man menar att fotbollen ligger bakom det övriga samhället när det kommer till acceptansen av homosexuella. Både på läktarplats och inom klubbarna i till exempel omklädningsrummen råder en jargong och norm som är förlegad, menar man. Någonting som utesluter såväl besökare som spelare. Initiativtagarna menar också att ett heterosexuellt machoideal råder, och skällsord såsom ”bög” syftar på svaghet. Supportrarna bakom initiativet avslutar sin debattartikel med att uppmana svenska fotbollsfans att stå upp mot homofobin och att fansen tillsammans kan se till att homofobin bekämpas inom fotbollen – där precis som i övriga samhället. De menar att en annan läktarkultur är möjlig.

Fotbollsspelaren Anton Hysén är den förste och ende homosexuella fotbollsspelaren i Sverige. Han berömmer initiativet, som han tycker är fantastiskt. På sina håll inom den europeiska fotbollen är homofobin mycket mer utbredd än i Sverige, men Anton Hysén anser att den tyvärr finns inom den svenska fotbollen ändå. Under en match mellan AIK och IFK Göteborg i anslutning till att Anton kommit ut, hånades han med ramsan ”Tobbes brorsa petad i Häcken” (Antons bror Tobias Hysén spelar i IFK Göteborg) för att ta ett exempel. Kampanjen ska sparkas igång på allvar med ett möte i Malmö, dit Anton Hysén bjudits in för att hålla föredrag.

Joakim Hjern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s