Räcker tålamodet till nu, Bajen?

En fotbollfilosof utan dess like har kommit till Sveriges huvudstad. Han är kung över projekt. När han tog över Kalmar FF låg de i Superettan och var långt ifrån den allsvenska toppen, det var 2003 och bara fem år senare skulle de stå på den allsvenska tronen med en viss pokal signerad Lennart Johansson. Året innan hade man mäktat med en väldigt stark tredjeplacering, ganska ofattbart med tanke på att detta är lilla Kalmar FF från avlägsna Småland. Och därmed hade de kvitterat Bajen i antal SM-guld. Frågan många ställer sig nu när han tagit över de grönvita från Söder är väl, kommer han göra samma förvandling med Hammarby? Eller framförallt har Hammarby tålamod med hans filosofi?

Det är ingen hemlighet att Hammarby och tränare inte gått hand i hand på senare år. Tålamodet har inte funnits helt enkelt och ändå tjatar man om kontinuitet. Då tar man in amerikanen Greg Berhalter som skulle ta Hammarby till Allsvenskan direkt. Han misslyckades och fick smaka på stöveln säsongen därpå och ersattes av Thomas Dennerby, bara tillfälligt då. Två år i rad nu har Hammarby varit nära men sisådär 7-8 omgångar från slutet blev det 3-4 raka poängtapp och chansen till avancemang var förlorad och förlorat var även tålamodet hos ledningen som ville tillbaka nu! Ibland känns det som om Hammarbys ledning består av gnälliga barn som blivit portade från godisbutiken, såklart gör de allt för att komma tillbaka in igen.

Nanne Bergstrand är en man som tror på tid i sina projekt och om det ska fungera i Hammarby måste de tro på hans filosofi. De måste kolla på hans årtionde i Kalmar och se på hans succé och inte minst hans SM-guld, stora silver och två bronsplatser. Det är väldigt imponerande och om Hammarby har tålamod kommer nog deras namn stå högt i den allsvenska tabellen om ett antal år.

Men jag har inte fått bevis på att Hammarby kommer orka ha tålamod. De vill verkligen tillbaka och nu när de står inför sin femte raka säsong i Superettan är det väldigt mycket grin i klubben för nu har ledningen lovat samma sak fyra raka säsonger: ”Vi går upp i år!” Men varje gång har laget stått där i omgång 30 med böjda huvuden, och speciellt 2011 som för Hammarby kunde ha slutat i konkurs och Divison 1. De låg under kvalstrecket inför sista omgången och en seger borta mot topplaget Ängelholm krävdes för att undvika kval ner en divison, 2011 var ett år helt utan flyt för Bajen men i den matchen var det flyt de hade minst sagt. Sebastian Bojassén sköt Hammarby kvar i ettan med elva ynka sekunder till godo. Det var första gången ett lags supportrar stormat planen i ren glädje av anledning att de klarat sig kvar i Superettan. Ett litet sidospår, javisst, men ett nödvändigt sådant. Ni måste förstå deras historia i Superettan för att förstå varför styrelsens tålamod ligger på noll.

Efter att ha skeppat iväg tränarna på löpande band ska nu Hammarby alltså för en gångs skull satsa på en tränare under lång tid…

Hammarby-supportrarna skanderade ”NANNE TILL BAJEN” och var minst sagt glada för nu var ändå den allsvenska drömmen på något sätt mer verklig än någonsin. Det kommer bli väldigt spännande att följa då man vet vad denne Bergstrand kan, han har sina knep och han har sina trollspön men framför allt har han medaljer. Det enda man kan göra nu är att gratulera Hammarby som fick tränaren Djurgården ville ha och som Malmö tittade på men som ville till Bajen. Här får ni även ett tips, skärp er för fan för godiset kommer, ni måste bara vänta på er tur! Men visst blev det ljust nu när trevlige Nanne kan dra igång tankeburken och flörta med godisbutikens ägare.

Fredrik Karlén

Räcker tålamodet till nu Bajen
Foto: Leif R Jansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s