Stjärnkock i Åvas matsal – Cumulus möter: Rob MacFarlane

Foto: Sofia Fanberg
Foto: Sofia Fanberg

Eftermiddagen måndagen den 11 november 2013 skulle kunna tyckas ha varit en helt vanlig måndagseftermiddag. Ni vet, de sista, tradiga och till synes oändliga lektionerna för dagen, då koncentrationsnivån svajar på grund av olika anledningar: för lite sömn, en mindre intressant genomgång av proteinsyntesen på biologilektionen ELLER något så enkelt som lågt blodsocker på grund av att maten som serverades på lunchen var av det inte så delikata slaget. 

Till de allra flesta åvaiters lycka och förvåning blev dock inte denna måndag som alla andra, då matsalen dagen till ära bjöd in till en betydligt mer kulinarisk upplevelse än vanligt – tack vare en man vid namn Rob MacFarlane. Cumulus fick en intervju med kocken som för en dag tog över matsalsköket och räddade resten av måndagen på Åva gymnasium.

Projektet Sodexo’s Global Chef program, som är anledningen till att Rob kom till Åva, fick sin början i USA då en colombiansk kock startade upp det med målsättningen att lära sig mer om och få in riktig cuisine från omvärlden till skolorna som han arbetade på. Programmet utvecklades och globaliserades sedan och har i dag blivit ett världsomspännande projekt som hela tiden fortsätter att växa. Numera arbetar flera så kallade Global Chefs med att åka omkring i världen för att sprida sin matkultur och samla på sig ny kunskap om andra kulturers mat.

Rob berättar att det finns ett väldigt stort antal typiska, amerikanska paradrätter eller nationalrätter, så kallad cuisine, på grund av eller tack vare den kulturella mångfald som finns i USA i dag. Vidare förklarar han att maträtterna som serverades på Åva idag var inspirerade av maten i den sydvästra delen av USA och av så kallad Cajun food från Louisiana och New Orleans, som sedan komponerades ihop till några rätter.

Mr. MacFarlane själv bor i Vermont och är alltså en av dessa så kallade Global Chefs. Han arbetar i dagsläget på 14 olika skolor med att lära att ut matlagning och har själv fått besök av andra kockar från länder som Sydafrika och även nyligen Chile, för att nämna några. Han berättar att både Finland och Sverige har representerats av kockar som kommit och lagat mat på en av skolorna som han arbetar på hemma i USA – precis som han representerade amerikansk mat hos oss.

Jag frågar Rob om han varit i Sverige tidigare, varpå han berättar att det faktiskt är första gången han överhuvudtaget besöker Europa – men att han däremot har varit i alla andra världsdelar. ”Jag har varit överallt, i alla världsdelar. Ja, förutom vid polerna då, men jag känner inget vidare sug efter att åka dit heller. Fast jag har faktiskt en resa planerad till norra delen
av Finland, vilket ligger nära polcirkeln – så det tänker jag räkna in”, säger han skämtsamt och den där typiska, amerikanska humorn som genomsyrat hela vårt samtal, lyser ännu en gång igenom i det han säger.

Nu har Rob spenderat närmre två veckor i Skandinavien sammanlagt, men i Sverige har han, när vårt samtal äger rum, dock bara varit i 3 dagar. Den amerikanske superkocken säger sig ändå ha fått en bra bild av vår
huvudstad genom att ha blivit guidad omkring i innerstan. Han berättar att han varit på ett café i Gamla Stan som han rekommenderar mig att gå till och visar namnet på stället genom att hålla upp ett visitkort som han plockat fram ur plånboken – Café Sten Sture. Jag blir nyfiken på om Rob har testat någon ”typical Swedish cuisine” under sin vistelse här och
frågar vad han tycker om svensk mat. ”Jag har inte ätit någon typisk svensk maträtt men jag testade varm glögg och det där brödet…” säger han och fortsätter ”det där brödet som ska se ut som en katt” varpå jag skrattar och frågar om han möjligtvis menar en lussekatt – vilket han gör. Fortsättningsvis framhåller Rob vår fisk och förklarar att de inte har samma tillgång till det i Vermont, som vi har i Sverige.

Avslutningsvis frågar jag Rob om Åva, som är den första skolan Rob besöker i Sverige, har levt upp till hans förväntningar: ”Det jag har upplevt idag är faktiskt ganska typiskt för vad jag får se på skolorna hemma i USA. I jämförelse med Finland är ni mycket mer utåtriktade här i Sverige. Ni pratar med mig, i Finland är de blygare” förklarar han.

Sofia Fanberg, chefredaktör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s