VM Play-off: Nej, Sverige, det håller inte…

I kväll smäller det! Vi bara ska till Brasilien, men för att komma dit krävs skärpning enligt Cumulus fotbollsorakel Fredrik Karlén. Här är hans rapport från och analys av första matchen.

Skärpning Sverige, vill ni gå till VM måste ni visa vilja i såna här matcher – inte bara i första halvlek. Tänk hur bra det började och kolla på chanserna vi skapade. Elmander, Larsson och Källström var alla väldigt nära att göra varsitt mål men marginalerna var inte på Sveriges sida denna kväll, och inte domaren heller.

Ni som såg matchen vet exakt vad jag menar, ett Sverige som tappade all lust efter att Ronaldo tryckt in 1-0. Det var inga löp, ingen vilja och allra värst inget hopp. Alla svenska spelare slutade tro och på så sätt kunde portugiserna enkelt, nästan för enkelt, spela av matchen och njuta av sin 1-0-ledning. Det var sorgligt att se Sveriges landslag att spela i andra halvlek. Framför allt kan man undra vart vår lagkapten tog vägen? 

Zlatan var helt försvunnen hela matchen. Rent ut sagt skrämmande vad han försvann. Elm likaså. Nej, skäms, för denna match var under radarn. Ska man ta med Isaksson som är en stolt idiot? Han blev stämplad av Ronaldo… RONALDO, och han vägrar byta. Att ha en haltande Isaksson i målet är lika stabilt som att dra på en målvaktströja på Elmander, ge honom handskar, ställa honom i målet och säga ”Slå bort alla bollar”. Det var inte klokt av Isaksson och man satt och hoppades på ett byte.

Nu undrar man framförallt vad som krävs för att gå vidare nu? Minst tre mål tror Aftonbladets Erik Niva, själv säger jag, aaa. Tre mål! Min erfarenhet av sådana här matcher säger mig att Portugal gör mål på Friends och då kommer det krävas att Zlatan springer, jag vet jobbigt Zlatan, men sorry. Det är ett krav från vår sida och jag vägrar se något annat. Om du inte levererar på långbollarna du får… Nej, det vill jag inte se för den delen. Man tröttnade något ordentligt på det oändliga antalet långbollar som slogs mot Zlatan denna kväll, det tog aldrig slut. Långboll efter långboll, upp, upp och upp med bollen. Avsaknaden av faktiskt spel från Sveriges sida i andra halvlek var chockerande.

Erik Hamrén ställde upp med ett lag som varit tveksamt förr – och då framför allt mittbackarna Per Nilsson och Mikael Antonsson. Båda har gjort en del väldigt svaga matcher. Men trots att de faktiskt överraskade och höll emot länge, blev det en käftsmäll till slut. Enligt mig ska Hamrén lastas en del för Sveriges dåliga match. Visst det var jämnt matchen igenom men klasskillnaden var bara för stor. Hamréns taktik var enkel: ”Mikael och Per, om ni får en boll, slå den till Zlatan. Och Zlatan stå still!” Var det snacket i omklädningsrummet? För det var det vi fick se, även om vi jublade åt varje svensk brytning och portugisisk miss. Även om vi blev galna när misstagen kom, så var det en sak vi kände under hela matchen: SLÅ FÖR FAN INGA FLER LÅNGBOLLAR TILL ZLATAN. Sverige hade inget spel, det var verkligen ”bang bang”-fotboll. Oerhört tråkigt att se, men vad kan vi göra nu? Glömma och gå vidare. Tänka på matchen i dag istället, ett nytt mittbackspar? Granqvist och Olsson? Enligt mig, ja tack. Men det kommer krävas mer för att klara detta, vill vi gå vidare så krävs det en ny taktik. Vad jag vill se – använd kanterna för instick och försök använda mittfältet för att skapa anfall. Nu blev det mycket. Jag menar att vi ska använda mittfältet för att hitta ut till kanterna och väl där leta smarta alternativ tillbaka in i mitten. 

Det måste fungera om vi ska slå Portugal. Antonson och Nilsson får inte slarva, och helst ska Isaksson byta om han blir skadad. Om vi ska till Brasilien – sluta lalla och spela boll istället!

Fredrik Karlén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s