Prisoners- en fängslande bra thriller

Kanadensiska regissören Denis Villeneuve är känd och beundrad för 2010 års film ”Incendies”, en mystisk och engagerande berättelse om minnen och identitet, och om hur våld och blodsutgjutelse är skaparen av/föräldrar till en traumatiserad framtid. Nu har Villeneuve gjort sin första engelskspråkiga film, ”Prisoners”, en lång, brutal och ett ibland gripande kriminaldrama. Filmen tar Cumulus filmkonnässör Simon Elfving till gisslan under två och en halv fängslande timmar.

Hugh Jackman spelar huvudrollen som en man vars dotter har blivit kidnappad, Jake Gyllenhaal är polisen som tilldelats målet, och Paul Dano spelar en fullvuxen man var hjärna fungerar som en tioårings men han är den som vet om hela kidnappningen. Denna film håller många misstänkta i spel hela tiden då man tror att man vet vem som är skyldig men sen gör filmen en u-sväng och andra får centralrollen i utredningen. I filmen finns det vissa glimtar av filmer som ”När lammen tystnar” (1991) eller George Sluizers ”The Vanishing” (1993). Filmen tar upp många förtvivlade frågor om skuld, brott och straff.

Jackman och Terrence Howard är Keller och Franklin, två medelålders män, som med sina fruar Grace (Maria Bello) och Nancy (Viola Davis), är goda vänner. Efter en trevlig Thanksgiving-lunch, låter de vuxna sina två små flickor leka ute på gatan. Vid ett av husen står en kuslig husbil parkerad. När de två flickorna försvinner, tillsammans med husbilen, startar en massiv polisjakt ledd av Detective Loki (Gyllenhaal), som är hemsökt av utredningen och vägrar ge upp. Någon minut efter föräldrarna anmält att flickorna kidnappats och förts bort i en gammal husbil hittar Loki den ståendes utanför en diner. Mannen som körde försökte fly men blev snabbt arresterad. Polisen får snart reda på att mannen vägrar prata med polisen och att han även har en begåvningsnedsättning och har en hjärna som en åttaåring. Efter många timmars förhör finns det fortfarande inga spår av flickorna och mannen verkar helt okänslig för våldsamma medel. Trots en allmän upprördhet har inte Loki någon rättslig grund för att hålla honom kvar i häktet. Kan det vara så att han inte vet något – eller vill han bara håna föräldrarna med gåtor och ledtrådar?

Villeneuve är bra på att visa den kväljande schaktning och arkeologi som är involverad här. Vidsträckta områden söks och siktas genom. Och när undersökningen är så omfattande och samordnad som denna, kan andra fasor, som länge varit dolda, också visa sitt sanna ansikte. Loki har i uppgift att kontakta och ifrågasätta alla kända sexualbrottslingar i området, och hans fanatiska envishet verkar sätta nytt ljus på gamla brott. Han talar till en kvinna vars lilla pojke spårlöst försvann för 20 år sedan, och hon verkar nästan resignerad inför faktumet att tragedier som hennes aldrig blivit lösta: ”Ingen tog dem, ingenting hände, de är bara borta.”

Men vad exakt är det filmen säger om allt detta? Det kan vara så att tortyr alltid är moraliskt klandervärt, att det aldrig framkallar något av värde – eller kan det vara att det är smutsigt arbete som ger resultat. Snarare som i Kathryn Bigelows ”Zero Dark Thirty (2012), där det finns en slags förståelse för rättfärdigt våld i fångenskap och exakt hur vi ska känna för det. Filmen är i helhet fantastisk med spänningen och våldet. Det är många andra som tycker att filmen har vissa punkter där manusförfattarna kunnat förklarat lite bättre så man förstår, men jag tycker att till sådana här filmer ska man få tänka lite själv och inte få allt förklarat för sig. Då kan det få filmen att verka lite fejk. Jag älskar filmer där skådespelarna verkligen får publiken att tro att de är dessa personer, där man faktiskt börjar tro att Paul Dano är en idiot som kidnappar små barn eller att Hugh Jackman är en amerikansk hillbilly som ser ut som en luffare. Det är sådana prestationer som påminner mig om varför jag älskar film.

Simon Elfving

Foto: imdb
Foto: imdb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s