Ett VM utan Zlatan är inget VM

I tisdags släcktes VM-drömmarna när världens just nu bäste spelare var lite bättre än världens näst bäste. Cristiano Ronaldo såg ensam till att dra ner rullgardinen i fönstret som vätte mot Rio ett litet tag. Vi får sikta på EM i Frankrike 2016 då alla som går på Åva till och med tagit studenten. Fan, vad långt bort det känns!

Många svenskar höjde nog på ögonbrynen när de såg att Sverige skulle möta Portugal i ett VM-playoff. Ett Portugal med stjärnor på varje position. Ett Portugal som hade haft en tuff kvalgrupp där de bland annat kryssat två gånger om mot Israel (!). Samtidigt hade vi ett Sverige som blandat och gett mer än någon annan nation. Ett Sverige som gjort 7 mål på Manuel Neuer, lika många som han han släppt in i Bundesliga på tolv (!) omgångar.

Om man bara tittar på pappret så har Portugal bättre spelare på varje postion i startelvan än vad Sverige har, bortsett från Zlatan. De enda som skulle kunna utmana på sina postioner är möjligtvis Isaksson i målet, Källström på mitten samt Martin Olsson på vänsterbacken. Men om det är något vi lärt oss av Portugal är att de är sjukt oberäkneliga samt med Cristiano Ronaldo på plan vet man aldrig vad som händer. Sverige, däremot, har visat prov på en sjuk moral genom hela kvalet. Att ta igen ett fyramålsunderläge på Olympiastadion i ett kokande Berlin är det inte många nationer som gör. Att vända ett underläge hemma mot Österrike i en helt avgörande match om en VM-chans är det inte heller många som gör. När man visar upp en helt magisk mentalitet och kämparanda och har en av världens, just nu, bästa anfallare längst fram på topp så trodde nog alla att Sverige kunde gå långt. Frågan var, skulle man slå ut Portugal eller inte?

Nu har krutröken lagt sig. Vi har accepterat att Sverige missar VM i Brasilien 2014. Sverige missar VM för andra gången i rad. Sverige har inte spelat VM på åtta år när det är dags i sommar. Förvisso är VM ”bara” vart fjärde år, men samtidigt är det hårt för det svenska folket att behöva lida så mycket. Vi vill återse VM -94. Jag snappade upp ett citat på twitter när lottningen precis var avklarad som löd ”Ett VM utan Zlatan eller Ronaldo, det är inget VM” vilket jag instämmer helt med. Dessa två herrar är nämligen, i dag, två av världens absolut bästa spelare.

För att Sverige ska ta sig till stora mästerskap i framtiden kräver jag minst två saker av oss och ledningen. Vi måste ha någon tränare som kan coacha ihop ett bra försvarsspel. Vi måste kunna lita på våra backar. Att misstag sker är inte konstigt, men när man laborerar runt som Hamrén gjort under detta kval måste man nog inse att det inte kommer hålla i längden. Vi har till exempel Jonas Olsson som spelar ordinarie i en toppliga i världen. Att möta spelare som Wayne Rooney och Sergio Agüero är vardagsmat för honom. Hur kan vi då inte satsa på honom? Ett misstag mot Österrike och det var kört för den gode Olsson. In kommer paret Nilsson/Antonsson som till vardags möter spelare som Lewandowski och Mario Götze och även de gör misstag, förvisso mot Tyskland, men det får inte hända på denna nivå. Sverige måste ihop ett nytt lag inför EM 2016. Ut med ”Seb”, ”Taco”, Elmander, Isaksson och som ersättare finner vi bland annat Jimmy Durmaz, Branimir Hrgota, John Guidetti, Kristoffer Nordfeldt och Albin Ekdal. Ekdal tror jag kan bli en av de bärande pjäserna i Hamréns, eller den nästa förbundskaptetns, lag.

Sverige behöver en föryngring. Förtroendet för Hamrén finns dock kvar. Han har tagit oss till ett EM, som vi förvisso åkte ur ganska snabbt, men även gett oss en ärlig chans att ta oss till VM. EM 2016 är vårt EM – så är det.

Anders Sahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s