X och Y-Axel: Den gömda faran i frukosten

Foto: Axel Ronquist
Foto: Axel Ronquist

Vi blir ständigt påminda om hur farligt det är med alkohol. Därför försöker jag undvika att dricka när det inte är absolut nödvändigt, som till exempel varje fredagskväll. Tyvärr är det svårare än vad jag trodde att undvika alkohol, och det visade sig att jag fick i mig betydande mängder varje dag utan att veta om det. Det kom som en chock när min kompis berättade att det finns alkohol i filmjölk. Jag bestämde mig för att ta reda på sanningen och skickade ett mail till Arla.

Svaret bekräftade min rädsla. Det finns inte alkohol i vanlig filmjölk, men däremot innehåller den liknande mjölkprodukten Kefir upp till 0,1 % alkohol. Efter lite mer sökande på internet kom jag fram till att det inte bara är mjölkprodukter som gör
mig ovetande berusad, utan det är även frukten. Frukter kan innehålla så mycket som 0,1 % alkohol på grund av den naturliga jäsningsprocessen. Apelsinjuice är dock det absolut farligaste på frukostbordet med upp till hela 0,5 % alkohol!
Nu är det dags för lite uträkningar för att ta reda på hur pass berusad jag blir varje morgon. Jag utgår ifrån en vanlig frukost som består av två deciliter Kefir, en normalstor banan och ett glas apelsinjuice på två deciliter.

200 ·0,001+200 · 0,005+100 ·0,001=1,3

Två deciliter kefir, en banan, och ett glas apelsinjuice innehåller alltså upp till 1,3 ml etanol vilket motsvarar cirka 0,02 promille alkohol i kroppen! Med en vanlig förbränningstakt på 1 centiliter ren sprit i timmen måste jag vänta hela åtta minuter innan jag är helt nykter. Men det är inte det värsta. Hur mycket alkohol blir det under ett år?

1,3·365=474,5

Efter endast ett år av denna till synes oskyldiga frukostvana får man i sig nästan en halv liter ren sprit. Detta är 80 % mer alkohol än vad som finns i en flaska Explorer. För att värna om min lever verkar det som om jag får byta ut min standardfrukost till ett alkoholfritt alternativ.

Axel Ronquist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s