Till helgen är halva TE-programmet ”sjuka”

Dreamhack_del 1

…Det är nämligen dags för Dreamhack, världens största datorfestival med 20 000 frälsta på plats i Jönköping. Den utspelar sig två gånger per år och platserna börjar ta slut så har man inte bokat så är det hög tid att göra detta. Dreamhack blir bara större och större för varje år som går, men frågan många ställer sig är dock, vad gör man egentligen på ”DH”?

Dreamhack har anordnats sedan 1994 då den första festivalen tog plats i en skolmatsal, men utspelar sig nu i Elmia, Jönköping, med runt 20 000 besökare per event. På Dreamhack kan man inte bara sitta framför datorn och spela spel. I D-hallen, den som är störst, finns det en scen där man anordnar olika framträdanden så som artister och talangjakter. Kända artister som varit där och spelat förut är exempelvis gruppen De Vet Du, Headhunterz, Adam Tensta, Kapten Röd, Avatar med flera. Eventet som är nu i vinter har bland annat Niello, dunderpatrullen och DJ Broiler på scen. Stora företag som Webhallen och Komplett har även tävlingar på scenen där man kan vinna allt från datormusar till datorer värda 30 000 kronor. På scen anordnas en talangjakt där vem som helst får ställa upp. Förra vintern fann vi en gammal Åva och Tibble-elev på scen. Kända spelprofiler som Tejbz, Heaton och PewDiePie brukar även synas till där. För att inte nämna spelföretag som Blizzard.

Dreamhack består av olika hallar för att få en bra struktur. Hallarna har namn efter de första bokstäverna i alfabetet d.v.s. a, b, c och d samt en sovsal som är helt mörk och tyst för de gamers som känner för lite mer djupsömn än att vila ansiktet mot tangentbordet de fyra dagarna. När du bokar en plats på Dreamhack får du en datorplats. Där får din dator stå under hela LAN:et och du blir aldrig av med din plats. Många personer tror dock att folk går runt och tar saker, såsom datormöss och tangentbord, men för att detta ska förhindras finns det funktionärer som går runt i lokalerna med trycket ”Crew” på ryggen för att hjälpa alla besökare. För att detta ska gå så smidigt som möjligt med funktionärerna har man delat in dem i olika team där de har ett team som kan lösa datorproblem, ett team för att hålla koll på säkerheten samt ett team som har koll på de andra teamen.  Farbror Blå vandrar även runt under hela eventet.

Det som är speciellt med Dreamhack är man inte bara behöver spela när man är där utan man kan göra massor av olika saker. Företag ställer alltid ut i Expo-hallen, så kallade ”Expon” där de har erbjudanden m.m. som gäller endast för Dreamhack-besökare och där de också har lite olika tävlingar där man kan vinna saker som headsets, möss och tangentbord. Man behöver alltså inte sitta och spela spel dygnet runt. Det finns folk som åker dit endast för att se vissa artister och titta på/vara med i talangjakten då det oftast händer något väldigt roligt under dessa event.

Vad man spelar på Dreamhack är individuellt. Är man där med ett kompisgäng ska man försöka se till så att de flesta spelar samma spel då man får en bra lagkänsla samt att det blir mycket roligare om man sitter bredvid varandra och kan prata på ett enklare sätt. Samtidigt om det går dåligt kan alla gå iväg tillsammans och käka eller hänga och vila upp sig. Att alla spelar olika spel är ett alternativ, såklart, men de spelen jag tror det kommer spelas mest av är World of Warcraft, Call of Duty, League of Legends, Heroes of Newerth, alla Counter Strike-upplagor och Battlefield 4.

Stämningen på Dreamhack är overklig och redan det första steget man tar in i Elmia ska vara oslagbar. Upp till bevis, jag ska i alla fall till DH WINTER 2013.

Anders Sahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s