Katniss brinner ännu mer för rättvisa i ”Catching Fire”

catching-fireÄr du som jag rädd att bli besviken att filmen kommer vara sämre än boken så behöver du inte vara det. Det är nog en av de bästa filmerna jag har sett på länge. Två och en halv timme gick fortare än någonsin. Action, komedi och romantik, hur mycket bättre kan en film bli? Har du inte sett första filmen Hunger games så gör det innan du ser denna film. Du kommer inte att ångra dig!  

Äntligen! Den 20 november släpptes den andra filmen i Hungerspel-trilogin, ”Fatta eld” eller helt enkelt ”Catching Fire”. Så äntligen kan man nu gå och se den på bio. Självklart var jag från Cumulus tvungen att se den och skriva om den. Med ganska låga förväntningar – då böckerna är oftast bättre än filmerna – bokade jag min biljett till föreställningen förra fredagen tillsammans med sju vänner.

Jag känner att en ”recap” är på sin plats. Den första filmen handlar om en nation som består av en huvudstad och tretton distrikt. Varje distrikt specialiserar sig på ett område för att försörja huvudstaden, till exempel ett distrikt tar hand om jordbruk och ett annat om kol. En gång i tiden gjorde alla distrikt uppror mot huvudstaden och i samband med det blev distrikt tretton utplånat. För att hålla de andra tolv distrikten under kontroll skapade huvudstaden ett evenemang varje år för att skrämma de andra distrikten och hindra dem från att göra uppror. Denna händelse kallas Hungerspelen. Till Hungerspelen skickas varje år en tjej och en kille mellan 12-18 år från varje distrikt, och tillsammans blir de 24 deltagare. De släpps in på en arena som kan vara vad som helst från en öken till ett vinterlandskap där de slåss för sina liv. Den sista överlevaren vinner tävlingen. Han/hon får en massa pengar och ett flott boende resten av sitt liv. Hela Hungerspelen direktsänds dygnet runt i huvudstaden och i alla distrikt.

Katniss Everdeen, en tjej från distrikt tolv som håller sin familj vid liv genom att tjuvjaga i skogen utanför distriktet, erbjuder sig frivilligt att delta i Hungerspelen då hennes lillasyster blir utvald. Katniss och hennes skolkamrat Peeta Mellark blir deltagare och representanter för distrikt tolv. Distrikt tolv har tidigare bara haft en vinnare men deras år är det något ovanligt. För första gången har distrikt tolv igen en chans att vinna. Katniss är otroligt duktig på bågskytte och Peeta är mycket smart och stark. Peeta och Katniss blir kära under spelets gång. När det bara är Peeta och Katniss kvar efter en lång strid vill inte någon av dem leva utan den andra. Precis innan de vill ta dödliga bär tillsammans stannas spelet och de båda vinner. Ett lyckligt slut? Visst tycker man det?

”Catching Fire” fortsätter där ”Hungerspelen” slutar. Efter vinsten är både Katniss och Peeta framgångsrika, lyckliga och de är kända för sitt mod. Men Huvudstaden är inte nöjd med hennes prestation inne på arenan. De anser att Katniss blivit en frihetssymbol som skapar uppror i distrikten. Huvudstaden bestämmer att deltagarna till de 75:e Hungerspelen ska väljas ut ur dem som har vunnit under de 74 tidigare åren. Därmed hoppas de få Katniss dödad, på grund av att hon ställt till med alla problem. Hur kommer detta gå? Det tänker jag inte berätta, köp en biljett på sf.se tillsammans med dina vänner. Du kommer inte att bli besviken.

Lindsey Sennef

 Fotokälla: imdb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s