Kaffeguiden: Starbucks till Sverige

Foto: Sofia Blonde
Foto: Sofia Blonde

Kära kaffeälskare, kära åvaiter, ett beslut har fattats som kommer att ändra Sveriges kaffehistoria. Denna historiska händelse kommer att kunna jämföras med då Neil Armstrong var den första mannen på månen. Kanske har ni hört nyheten?  Det är nämligen så att STARBUCKS SKA ÖPPNA ETT 50-TAL NYA KAFFÉER RUNT OM I LANDET! Det finns knappt några ord för att beskriva det här.

Men som alltid är Cumulus ett steg före. Det var en lite regnig dag i London som Cumulus bestämde sig för att besöka detta världskända café. Kedjan som sträcker sig ända från New York till Göteborgs lilla centralstation, och ett varv till runt jordklotet.  Direkt när vi öppnar dörrarna slås vi av en mild välkomnande kaffedoft. Vi går och ställer oss i kön och spanar in menyn. Valmöjligheterna är oändliga, här finns verkligen något för alla! Men trots detta går det snabbt att välja, en latte och en pumpkin-spiced latte.

Har ni någonsin i era liv hört talas om pumpkin-spiced latte? Om ni inte har det kan jag berätta att det är en latte med pumpasmak, som endast går att köpa på Starbucks under höstmånaderna.

Medan vi väntar på att det ska bli vår tur, kommer en i personalen fram och frågar vad vi heter och vad vi vill ha medan han antecknar det på lapp. Väl framme vid kassan lämnar vi fram lappen, och kassörskan antecknar namnen på varsin kopp, och vad för kaffe man vill ha. På ett ögonblick står vi med varsin latte i handen, redo att vandra vidare.

Nu undrar ni kanske om Starbucks levde upp till förväntningarna? Javisst, gjorde de det! Latten smakade exemplariskt, helt klart rätt mängd mjölk och kaffe. En bonus var skummet på toppen, supersmarrigt! När det kommer till pumpkin-spiced latten, måste jag börja med att säga att det är en genialisk idé.  Den udda smaktvisten av pumpa, gjorde verkligen sitt. Det blev en prefekt blandning av beskt och sött. Helt klart ett perfekt alternativ en regnig höstdag.  Men vad kostar detta kaffe då? Priset för mellan-latten är 2,50 pund och för alla oss som inte går ekonomi kan jag hälsa att det är ca 27,50 svenska riksdaler, och för mellan-pumpa-latten blev priset 2,70 pund, vilket är ca 30 kronor.

Tack för kaffet Starbucks, ses snart i Sverige!

Vad säger eleverna?

Maria Arvidsson, IB12: ”Jag gillar deras frappuccino, för att de har en stor variation på smaker. Vid högtider som till exempel jul har de speciella kaffesorter, så som exempelvis peppermint-mocca. Fast ibland kan jag känna att det är lite överskattat.”

Mikaela Sjölund, NA12B: ”Starbucks är lite av en ”utomlands-sak”. Om det finns Starbucks dit man åker är det lite som ett måste. Det stora utbudet och det grymt goda kaffet gör det värt att gå dit. Jag var på Starbucks åtta gånger under en vecka i Tyskland, och pumpkin-spiced latte är nu utsedd till favoriten.”

Simon Blüchert Na11B: ”Vad är det som gör Starbucks så speciellt? Det är som en Rolex. Den visar inte tiden bättre än en Seiko, men är ändå dyrare.”

Linnea Tullberg, IB12: ”Det är något speciellt med Starbucks som gör det lite mer speciellt och lyxigt med kaffe. Jag tror faktiskt det var en av anledningarna till att jag började dricka kaffe över huvud taget. Det jag gillar mest är att det alltid finns nya grejer att prova eftersom att det inte är något som man köper så ofta.”

Sofia Blonde

2 kommentarer

  1. Vi förstår att du ställer dig denna fråga, Nils! Din fundering är befogad. Speciellt eftersom att en del menar att kaffe endast kan kallas kaffe då det dricks svart. Nämner inga specifika namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s