Cumulus blickar ut: Nazist blir guvernör i Slovakien

För någon vecka sedan vann nynazisten Marian Kotleba valet i regionen Banská Bystrica i Slovakien med 55,5 % av rösterna. Banská Bystrica är en stad i centrala Slovakien med 80 000 invånare. Endast 17 % av de röstberättigade i regionen röstade i valet vilket tyder på att Kotlebas framgång i stor grad beror på invånarnas likgiltighet.

Kotleba är ledare för det ultranationalistiska partiet Vårt Slovakien, och jobbade som gymnasielärare innan valet. Han är känd för att demonstrera mot romer och för att bära nazistiska uniformer offentligt. Dessutom är Kotleba stark beundrare av Jozef Tiso, Slovakiens president under andra världskriget som skickade tusentals judar till koncentrationsläger.

Slovakiens premiärminister Robert Fico skyller på medierna som ska ha stöttat Kotleba. Han fortsätter med att förklara Kotlebas framgång med politiska splittringar i landet.

Kotlebas framgång är dock bara ett exempel på ökad högerextremism i Europa. Partier som ungerska Jobbik, franska Front National, och grekiska Gyllene Gryning har kraftigt ökat i popularitet de senaste åren.

Moshe Kantor, ordförande för Europas judiska kongress (EJC), uppmanar politiska ledare i Europa att ta nazisternas framfart i Europa på allvar. ”Vi måste stoppa nazisternas framväxt och vända vågen av hat som sveper över delar av Europa.”

 Axel Ronquist

Bildkälla: BBC

(Ej X&Y-Axel) Nazist blir guvernör i Slovakien

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s