Återpublicering: ”Vem fan tror du att du är?” – Jonas Hassen Khemiri om fördomar, drömvärk och att känna sig fejk.

Foto: Clara Risfelt
Foto: Clara Risfelt

En tidig höstmorgon stod ett gäng trötta elever samlade utanför Åvas matsal. Vissa tyckte nog att de gått upp alldeles för tidigt, medan andra funderade över vad den där ”långa mannen” egentligen skulle prata om. Lite visste de då om att de snart skulle få vara med om en föreläsning i världsklass.

”Vad fan håller du på med?” – En rätt uppkäftig fråga att ställa till en av Sveriges kanske mest populära författare just nu. På denna aggressiva fråga, som Khemiri fått på en annan skola under en tidigare föreläsning, svarade han ödmjukt och sanningsenligt: ”Jag vet inte vad jag håller på med, jag vet bara att jag under de senaste nio åren har försörjt mig på mina ord.”

Under sin föreläsning på Åva pratar Jonas Hassen Khemiri om fördomar, stereotyper och språk. Han använder gester, minspel och olika tonfall för att förstärka det han säger. Han är rolig, mycket rolig – och hans engagemang smittar av sig. När han pratar om rasism och fördomar får han oss att inse att det är ett bredare begrepp än vad vi tidigare trott.

Rasism är mer än att vara främlingsfientlig. I sitt föredrag understryker Khemiri språkets inverkan på människor och vårt sätt att behandla varandra. Han menar att språket är en stor bidragande orsak till hur vi skapar bilder av varandra. Vi vill gärna, medvetet eller omedvetet, placera in vår omvärld i fack. Kanske är detta på grund av den osäkerhet vi själva besitter, eller på grund av hjärnans reflex att utifrån lite information skapa en så ”hel” bild som möjligt av en ny människa. Men Jonas Hassen Khemiri är inte negativt inställd till språkets användande, tvärtom. Han är noggrann med att påpeka att det också bygger broar mellan oss människor.

På frågan om varför det var just författaryrket som lockade honom berättar Khemiri att han genom språket ville utmana fördomar och människor samt sambandet mellan dem. Eftersom han själv behärskar både svenska, franska och arabiska försöker han genom sitt arbete bland annat att ta reda på vad som händer när språket inte fungerar som det ska och vilka sorters situationer som kan uppstå till följd. Men framförallt vill han ta reda på varför detta kan bidra till det ständigt aktuella ämnet utanförskap.

Om sitt eget producerande berättar Jonas Hassen Khemiri att han redan som ung förde dagbok där han skrev detaljerat om sitt liv. Anledningen till detta var att han var rädd för att glömma saker som hänt och att minnena som tillhörde skulle försvinna. Dessa anteckningar har gett honom inspiration till skrivandet. Khemiri förklarar att gamla minnen som han skäms över ibland faktiskt varit en av de bästa inspirationskällorna till hans texter. Han tipsar också om att något som är speciellt viktigt för att lyckas är dels att våga satsa på det man gör, men också att göra saker som du själv är tillfreds med. Han berättar att de texter han är allra mest nöjd med är de han skrivit för sig själv, utan någon tanke på mottagare eller publik.

Under föreläsningen på Åva fick åhörarna chansen att ställa frågor till den spännande författaren, en av dem var: ”Vilket är ditt favoritord?” varpå Khemiri utan tvekan svarar: ”drömvärk. Vidare förklarar han ordets innebörd: ”Det låter som ett påhittat ord, vilket det också är, men drömvärk är när man inser, eller i alla fall tror, att ens egna fantasier aldrig kommer att bli verklighet.”

Kanske var detta något Khemiri själv led av ett tag, då han länge haft hemliga författardrömmar som ung men istället valt den säkra, trygga vägen och börjat läsa vid Handelshögskolan i Stockholm, innan han en höstdag år 1999 lämnade in sitt bokmanuskript till ett förlag. Eftersom han inte trodde att det han skrev var bra nog hade han aldrig låtit någon annan läsa det förut eller ens berättat att han skrev. Men ”Ett öga rött” som blev resultatet av det inlämnade manuset visade sig bli en bästsäljare som senare fått sällskap av flera andra böcker och pjäser.

Trots att Jonas Hassen Khemiri både är läst och hyllad av många är han allt annat än självgod. Snarare känner han ibland självtvivel och säger: ”Ibland känner jag mig fejk, som att jag framstår som mycket bättre än jag är. Jag tänker ‘att bluffen ska avslöjas’. Men å andra sidan kan självtvivel leda till något gott och göra att man håller sig ödmjuk”.

Foto: Clara Risfelt

Khemiris 3 Snabba – när du kört fast i skrivandet: 

1. Läs högt! Ljudet är smartare än vad du är.

2. Visa andra vad du skrivit! Det känns jätteläskigt, men du får viktig  feedback och kommentarer som kan göra att du kommer på nya idéer.

3. Imitera! När man försöker kopiera föds det alltid något nytt som inte alls liknar originalet.

Louise Jacobsson och Sofia Fanberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s