Åva hedrar Nelson Mandela

(Ej X&Y-Axel) Åva hedrar Nelson Mandela

Den 6:e december brann ett ljus för Nelson Mandela i Åvas Centralhall. Bakom ljuset fanns en bild från Dagens Nyheter med rubriken ”En hel värld sörjer Nelson Mandela”. Nelson Mandela avled den 5:e december av en lunginfektion, 95 år gammal.

Mandela föddes 1918 i Sydafrika. Han pluggade juridik och blev snabbt involverad i antiimperialistiska rörelser och blev bland annat medlem i ANC, African National Congress. Mandela förespråkade först icke-våld, men inledde senare en plan att bomba viktiga regeringsbyggnader. Han blev arresterad och fängslades i 27 år. Han släpptes 1990, fick Nobels fredspris 1993, och blev Sydafrikas första demokratiskt valda president året därpå.

Det fanns ett starkt band mellan Nelson Mandela och Sverige. Sverige var det första land Mandela besökte efter att han blev frisläppt. Sverige donerade stora mängder pengar till ANC under 1980-talet, främst genom biståndsorganet SIDA. Olof Palme var stark kritisk till apartheidregimen, vilket ledde till extremt dåliga relationer mellan Sverige och Sydafrika. Därför blev de så kallade Sydafrikaspåren intressanta när Palmes mord utreddes på 1990-talet.

Omvärldens reaktioner har varit starka, bland annat från vår egen statsminister. ”Nelson Mandela var en människa som förändrade allt. Han valde försoning där andra hade valt hämnd. Han skapade ett nytt Sydafrika och gav människor världen över en förebild och ett ideal.” sa Fredrik Reinfeldt.

Det var oerhört fint av Åvas personal att mitt i julstressen ändå komma ihåg att tända ett ljus för denna ikon som genom sitt liv symboliserade rättvisa och tolerans.

Axel Ronquist

Foto: Axel Ronquist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s