Veckans Krönika: Jag ska bara…

Hur många gånger per dag tänker eller säger du ”jag ska bara…” i ren desperation för att skjuta på pluggandet? Jag personligen säger eller tänker denna fras ett tiotal gånger per dag och även om läxhögen växer sig meterhög och ångesten blir större, finner jag ingen ork till att ta tag i saker och ting. Detta läge, som jag har hamnat i, kan jag sammanfatta med ett enda ord – skoltrötthet. Något som jag tror att många kan känna igen sig i nu när den första terminen av det sista läsåret är över.

Det går inte en dag utan att jag får ångest över att jag pluggar för lite, men det går inte heller en dag utan att jag skjuter upp pluggandet till sent på kvällen. Varje kväll, när jag sitter där vid matbordet med läxor runt omkring mig och med en växande ångest, tänker jag att det ska bli ändring och att jag minsann ska plugga direkt efter skolan i fortsättningen. Trots detta lär jag mig inte och tror ni inte att det är samma visa varje kväll. Det ska krävas ett under för att jag ska ha ork till att sätta mig ner direkt efter skolan och plugga. Detta är egentligen inte konstigt, för tänk efter. När vi går i skolan en hel dag blir vi fullproppade med ny information och fakta, och då är det inte inom bara ett ämne utan det är minst fyra ämnen per dag. När dagen väl är slut är i alla fall inte jag supertaggad på att gå hem för att återigen pressa in ytterligare lite fakta i den redan överbelastade hjärnan. Inte konstigt att man till slut blir trött. Man har fått nog. Bägaren är fylld till brädden och lite till.

Tidigare kunde jag, som den plugghäst jag faktiskt är, nästan se fram emot att sätta mig ner och försvinna i läxornas värld. Detta var såklart innan min skoltrötthet började smyga fram, innan jag började skjuta upp pluggandet till sent på kvällen. Nu har jag däremot tagit allt detta till en helt ny nivå, en nivå som inte gynnar någon. Det nya är att helt enkelt strunta i att plugga. Det är här som orden ”jag ska bara…” har fått en allt större plats i min vokabulär.

Det kan ju även vara så att tolv och ett halvt år i skolan har satt sina spår och att jag helt enkelt behöver en paus i allt pluggande, något som jag tror kan vara anledningen till att jag är skoltrött och inte ett dugg motiverad till att plugga just nu. Sedan har jag en väldigt långsökt teori, men som ändå är värd att nämnas. Det kan bero på att jag kanske inte alls är mentalt redo för att min bästa skoltid har börjat gå mot sitt slut. Tänk om det är så att mitt undermedvetna har bestämt sig för att minska min motivation till att plugga för att på så sätt göra att mina förutsättningar till att klara prov i olika ämnen minskas. Om det är så kan det betyda att de minskas så pass mycket att jag inte ens blir godkänd, och om jag inte blir godkänd i tillräckligt många ämnen kommer jag inte få gå ut gymnasiet. Allt detta för att jag ska få tillbringa ytterligare ett år i den trygga tillvaro som Åva faktiskt är. Väldigt långsökt men inte helt otänkbart.Nu menar jag inte att jag förespråkar att sluta plugga, men visst kan man behöva en paus från skolan då och då!? Och visst säger man ”jag ska bara…” ganska ofta för att slippa undan saker. Samtidigt som jag vill ha en paus får jag även panik när jag tänker på hur min framtid ska se ut om jag bara skiter i allt. En alltför lång paus skulle innebära sämre betyg och det skulle i sin tur minska mina chanser att lyckas bra längre fram i livet.

Kanske ska jag ta allt detta till mig och faktiskt göra en förändring. Jag kanske ska ignorera min skoltrötta sida och satsa allt jag har och verkligen försöka spika varje prov fram till studenten i vår. Det låter som en vettig idé och jag kanske till och med ska ta itu med den där meterhöga läxhögen och minska min ångest, redan nu i dag. Ja, jag tror nog att jag ska göra det. Men först så ska jag bara…

Viktoria Sigerud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s