Cumulus LoveHeroes: Kärlekens biologi – hur funkar den?

Nog med snack om första dejten och tips på hur du ska bete dig för att din drömdejt ska vilja träffa dig igen. I det här avsnittet kommer LoveHeroes att berätta för dig vad som händer i din kropp när du blir kär. Hur funkar det där egentligen, kärlekens biologi?

Nästan alla har vi någon gång upplevt hur det är att vara kär. Vi kan känna våra hjärtan slå allt fortare, våra handflator blir svettiga och ofta påminns vi om att vi rodnar när vi är i vår kärleks närhet.  Under förälskelsen tänker vi ofta, eller ja, nästan oavbrutet på personen vi är förälskade i. Ibland kan vi känna oss blinda och döva för allt annat i vår omgivning. Dock svävar vi inte på moln i evigheter, efter ett tag händer det att passionen minskar och sakta går vi tillbaka till vardagen igen.

Kärlekens förlopp kan följas i hur halterna av hormoner och transmittorsubstanser i kroppen ökar och minskar. Kärleken delas in i två faser, förälskelsefasen, som för oss samman, och kittningsfasen, som hjälper oss att hålla ihop tillräckligt länge för att den eventuella avkomman ska hinna växa upp (känn ingen press åvaiter, tanken med denna text är inte att vi vill att ni alla ska komma in i kittningsfasen och producera mini-åvaiter som senare springer runt på skolan). Dessa faser skiljer sig inte mellan hetero- och homosexuella par.

I hjärnan börjar passionen där halterna av dopamin, noradrenalin och fenyletylamin ökar. NO SHIT, don´t worry about it, dessa namn säger oss precis lika mycket som de troligen säger er: nada. Hur som helst betyder det i alla fall att det i din kropp sprids ”må bra-substanser”. Kanske har du märkt ett minskat sömnbehov när du är nyförälskad? Det kan du tacka noradrenalinet för. Samtidigt som man känner sig pigg och glad kan man ofta känna sig orolig och få ångest när man är nykär. Det beror på att halten serotonin, som i vanliga fall verkar lugnande och dämpande, minskar i kroppen.

När förälskelsefasen efter sisådär två-tre år går över, vare sig man vill det eller inte, återgår halterna av hormoner i hjärnan till det vanliga igen. Som kompensation av att förälskelsehormonerna minskar ökar istället halten av oxytocin och ADH. Det är dessa hormoner som förstärker känslan av trygghet och hjälper dig och din partner att känna en ökad känsla av gemenskap, detta är viktigt för den sexuella tillfredsställelsen.

Med dessa rader hoppas vi att du när du blir kär tänker efter ordentligt och analyserar vad som händer i din kropp. Eller ja, nej gör inte det. Tänk inte för mycket, var kär och lev livet kära åvaiter. See you around!

Massa kärlek, LoveHeroes

Alina Larsson, Kaisa Samuelson & Jenny Wallin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s