I dag smäller Arlanda – Cumulus har träffat Niello

I dag släpper Niello sin senaste singel, ”Arlanda”. Självklart träffade Cumulus honom innan släppet och här kommer en exklusiv intervju om livet som artist, hur livet är på fritiden samt hur framtiden ser ut. 

Cumulus C - Niello1 (1)  Fakta:

  Heter egentligen: Niklas Grahn

  Bor: Lägenhet på Gärdet i Stockholm

  Civilstatus: Flickvän

  Ålder: 26 år

  Favorithobby: Fotboll

  Favoritfotbollslag: Malmö   FF

  Favoritmaträtt: Pizza och hamburgare

  Favoritämne i skolan: Svenska, idrott och      konstnärlig fördjupning

  Lyssnar på: Svensk musik

Vi möter upp Niello på Wayne’s Coffee på Hornsgatan i Stockholm. Med en kaffe på bordet börjar vi smått att prata om hans gig på Dreamhack i Jönköping, där jag var en i publiken. Spelningen på Dreamhack visade sig vara väldigt speciell med en häftig scen att uppträda på och även chansen att hälsa på föräldrarna dagen efter, eftersom det var här han växte upp. Under spelningen tyckte Niklas att publiken var lite seg av sig men han blev förvånad att så många kollade, lyssnade och även dansade till hans musik då Dreamhack ändå är ett stort LAN. Han berättar att oavsett var han är, om det är köpcentrum eller nattklubbar, går han alltid all in och bjuder på en riktig show, vilket han verkligen visade på Dreamhack trots den lite tröga publiken.

Efter att ha värmt upp lite så kommer vi in på Niklas bakgrund och då jag får då reda på att han växte upp och gick i skolan i Malmö upp till årskurs 7 för att sedan flytta till Jönköping med familjen och även börja gymnasiet där. Efter gymnasiet satsade han på filmspåret och pluggade postproduktion i Eksjö, en bit från Jönköping, och jobbade inom postproduktion för filmbolag fram tills skivkontraket från Warner kom förra året i januari. Niklas stora fördel i detta är att han är en väldigt kreativ människa och gillar att uttrycka sig i bild och ord. Det var även under gymnasietiden som Niklas förstod att nu är det musiken som gäller. Han spelade mycket fotboll och kände sedan vid 18 års ålder att han inte skulle bli den stjärna han hoppades på och kände att möjligheten att bli känd inom musiken var större.

Niklas är en positiv och glad människa hela tiden; han försöker sprida sin positiva anda till sin omgivning, och inte minst under intervjun visade han prov på detta. Han kommer dock in på spåret att han är en annan människa på scenen, Niello, och han gillar verkligen att gå in i en annan roll och vara på ett annat sätt, lite som han vill.

Musikstilen Niello använder sig av är lite mer ”rap”-aktig och redan när han var 14 skrev han sin första raplåt och höll i några småband med kompisar och sin bror, som ibland är med på hans spelningar. Att det är viktigt att jobba med kompisar betonar han ganska ofta och kommer in på att hans bror också är en viktig del att det hela och han brukas användas som ett bollplank. Tycker inte hans bror om det, är det inget de går vidare med.

Hans låtsläpp har inte kommit så regelbundet som han, och Warner, trodde från början då han bara har släppt två låtar, ”Svett” och ”Legenden”. I dag släpps dock hans senaste singel, ”Arlanda”, som han gör tillsammans med Truls från Norge. Det jag direkt frågar är varför han inte släppt den tidigare, då han hade ett preliminärt släpp den andra december förra året. Det är för att ”Legenden” fick ett sånt stort genombrott, speciellt under sommaren, och därav ville de låta den gå lite till innan nästa superhit skulle släppas. Samarbetet med Truls från Norge är lite speciellt då han i framtiden vill uppträda utanför Sverige, och målet är att ha spelningar i både Danmark och Norge där Truls är ett stort namn. Han känner inte heller någon större press på sig och sin nya singel i och med de stora genomslaget för ”Legenden”, men det han vet är att nästa singel är otroligt viktig eftersom det är svårare att stanna kvar än att riktigt slå igenom. Det viktiga för Niklas är att han ska tycka det är riktigt bra, med allt, låten, videon och tänker inte så mycket på vad omgivningen ska tycka då det är viktigt att han har kul, för annars finns det ingen mening med att fortsätta. Att han tycker om musiken är viktigast, allt annat ses som en bonus.

En vanlig dag för Niklas idag är att sitta lite i studion och skriva sina låtar och han jobbar även hemma med lite visuella delar kombinerat med sång- och danslektioner för att utvecklas som artist.

Niklas om gymnasietiden…

Linjen han gick hette ”Rörlig bild” och den gick han i Jönköping, vilket var riktigt roligt samtidigt som han inte kände sig säker på vad han skulle göra med sitt liv men kände att det helt klart var rätt val i efterhand. Under sin tid på gymnasiet hade han lite olika grupper, med kompisar varav en duo hade namnet Splinter och Dj Redhead. Redan vid den åldern var de med i tävlingar och skrev lite låtar som inte riktigt gick hem hos den stora publiken, men det kändes som en bra grund att stå på senare.

Om svenskan i gymnasiet…

Han gillar att uttrycka sig. Dels genom sin stil men även mycket med ord, och ett av hans favoritämnen var svenska. Han anser att han var väldigt bra på att skriva dikter och uppsatser. Han har lite svårt för stavning och grammatik och fick kämpa mycket för att skriva ner det han ville uttrycka sig med. Han gillar att leka mycket med ord och rim.

Om det ”sena” genombrottet…

Niklas tycker det känns väldigt skönt att han har lite mer rutin att gå på nu när det går så pass bra för honom och nämner då att det är väldigt troligt att det är lätt som ung att slå igenom och sedan lätt försvinna eller sväva iväg bland molnen och tro att man är bäst. Personligen tycker han det är otroligt skönt att ha lite erfarenhet i bagaget.

Om artistnamnet ”Niello”…

Med det grafiska arbete han höll på med så kom viljan att ha en logga och därav behövdes det ett namn och för att hitta ett ”som verkligen passade  mig”, kollade Niklas igenom hela ordboken, ord för ord, och hittade Niello som ändå är nära hans eget namn, Niklas. Niello är en teknik för att ingravera svarta mönster i silverföremål, så man kan ofta förknippa honom med lite stilrent svart och silver och smycken.

Om klädstilen och scenkläderna…

Niklas utgår från en mycket stilren svart och silvrig stil, med mycket paljetter. Många kläder kommer från Army Of Me. Han tycker däremot att utbudet av ”hans” klädstil är väldigt liten för killar.  En kompis syr upp scenkläderna efter designen som Niklas filar på och i framtiden finns det en liten tanke i honom att göra ett eget klädmärke som ska heta just Niello, men nu är det fokus på musiken som gäller.

Om betydelsen av bra vänner…

Mycket av hans arbete kretsar kring vännerna. Att Niklas är otroligt glad att han hamnat i ett så bra gäng som han är i, betonar han mycket och ofta. Han får mycket hjälp av kompisar med musik och kläder och att bolla idéer och sånt. Det har visat sig vara bland det viktigaste för honom. Att försöka åstadkomma saker med folk man inte känner kan bli lite som en omväg.

Om kontakten med sin bror…

Brorsan pluggar uppe i Luleå, men glädjen att ha med sig honom på så många spelningar som möjligt är stor och det behövs då de har en otroligt bra kontakt och rappar tillsammans på scenen och det är helt underbart, både för dem och för publiken.

Om resandet i Sverige…

Att spela runtom i Sverige är helt fruktansvärt kul. Troligtvis har han varit överallt och det är nya ställen som man blir inspirerad av, träffar nytt folk, nya klubbar, nya arrangörer och nya fans, försöker ta in allt hela tiden och det blir bara mer och mer.

Om största idolen…

Efter en del tänkande, medger han ändå att Petter är hans största idol. När han släppte ”Bananrepubliken”, taggade Niklas till och tyckte att detta är riktigt bra! Enligt honom tog Petter och det albumet rapandet till en helt ny nivå. Farten de rapade med, texterna de använde och hur deras stil var.

Om det bästa giget…

Spelningen på Strömpris i Örebro var nog den bästa spelningen Niklas gjort – bra röj, lite stagedive och en helt sjuk efterfest (han har nog aldrig haft så kul förut). Ska även nämna hans stora spelning på Åland på ”Rock Of”-festivalen där han, lite smått överraskande, fick hoppa in istället för Icona Pop, och köra som sista. Det var otroligt coolt att hoppa in och köra efter Petter.

Om det sämsta giget…

Spelningen i Uppsala på Flustret. Arrangörerna var helt underbara, logen var helt perfekt, men under själva spelningen lade ljudkortet av i ”Svett”, vilket är andra låten, och då kördes det en liten oplanerad a capella-version. Men det löste sig aldrig med ljudkortet så de fick gå av scenen i fem minuter och de hoppades verkligen att det skulle lösa sig. Sen när han kom upp på scen igen, lade ljudkortet av en gång till under ”Legendens” sista refräng. Det var riktigt jobbigt!

 Om den kräsna publiken…

Folk i dag är mycket mer kräsna vad gäller den musik som spelas. Folk uppskattar inte, på samma sätt som förut, om det är bra musik eller inte utan lägger stort fokus på vem artisten är och om den har en bra låt eller inte. Niklas tycker att det blivit mer och mer så i allmänhet, vilket är mycket tråkigt.

Om rådet till gymnasieelever…

”Man måste känna efter och testa på lite olika saker och sen fastna för det man brinner för. Försök inte tänka på alla akademiska utbildningskrav som finns. Jag gjorde ett försök med musiken efter allt det grafiska arbetet. Men det är otroligt viktigt att man har en ”back up”, att man pluggat till ekonom eller något om allting med musiken eller filmen skulle skita sig så har man ändå något att stå på i efterhand. Om det inte skulle gå bra för mig, har jag alltid filmandet att hoppa tillbaka till. Lyssna inte så mycket på vad alla andra säger, det är ditt val, men se till att ha en trygghet.”

Om framtiden…

”Arlanda” släpps idag, men i framtiden är drömmen och tankarna på ett album. Han har lagt sjukt mycket fokus på den nya låten och han tror att lägga ner mycket fokus på en låt istället för att bara skriva ner lite halvbra låtar i flera album är en bättre väg att gå. Men målet är att få ihop ett album i sommar, men hur det ser ut då vet han inte.

Under hela intervjun visar Niklas en väldigt lugn och sansad sida och han bevisar, trots sin sjuka sommarhit ”Legenden”, att han verkligen har fötterna kvar på jorden.

Anders Sahlberg

Foto: Martin Morenga

Sju snabba:

Pizza eller kebab: Pizza

Stan eller landet: Stan

McDonald’s eller Burger King: Donken

Hemma mys eller ute på krogen: Krogen

Tjo eller Tja: Tja

Boots eller Sneakers: Boots

Åva eller Tibble: Åva, såklart!

Arlanda:

Spotify: http://open.spotify.com/track/5QZ89w5thkVIuOSW7dw20B

iTunes: https://itunes.apple.com/se/album/arlanda-single/id789665812

Legenden:

Spotify: http://open.spotify.com/track/6kNmqIK4l1e9zcIUiStL7e

iTunes: https://itunes.apple.com/se/album/legenden-feat.-phantomen/id648981121?i=648981146

Svett:

Spotify: http://open.spotify.com/track/4pnOjBlmk4jyxOSadToLQt

iTunes: https://itunes.apple.com/se/album/svett-single/id602366740

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s