VECKANS LÄRARPORTRÄTT: Christina Mannbrink

Varje morgon strömmar hundratals trötta ungdomar in i det stora gymnasiet Åva. Trots sin trötthet blir de strax piggare när de fäster blicken på den söta damen innanför glasrutorna. Receptionisten Christina Mannbrink lyser upp skoldagen för stora och små.  

Den nyblivna 60-taggaren Christina bor här i Täby. Kvinnan är gift med Sven-Erik Mannbrink och det har hon varit i hela fyrtio år. Tillsammans har de två barn. Deras dotter, Camilla fick de strax efter giftermålet och sonen Daniel kom efter. Det kan vara svårt för oss unga att föreställa sig, men Christina som vi ser varje morgon lever ett helt normalt liv som du och jag. I tjugo år har hon kämpat sig ifrån sängen varje morgon, satt sig på transportmedlet och cyklat till gymnasiet.

Tuffare tider uppstod för Christina när hon flyttade till Täby som elvaåring med sin familj. Den randiga klänningen var på och självförtroendet var på topp när skolflickan började i skolan. Hon hade nämligen tur som hade en farmor till sömmerska. När självförtroendet är på topp börjar man ofta prata, prata och prata. När man kommer från Dalarna som Christina gjorde var dialekten inte lika accepterad som den är i dag. I den åldern menar Christina att man är mycket känslig, så det slutade med att hon inte sade så mycket i skolan längre. Christina fick jobba bort sin dialekt och det slutade med att hon gick från att vara en mer stilla tjej till att bli ett av överhuvudena i skolan. När det var någon som gjorde andra illa, visste folk att Christina aldrig var rädd för att sätta bråkstaken på plats.

Slump här, och slump där. Som många andra människor är Christinas liv format mycket efter tillfälligheter och de val hon gjort genom åren. Hur hon började jobba i receptionen på Åva var mycket random och hon menar att det är en massa slump i ens liv. Hennes första jobb var på Handelsbanken, där hon började jobba efter högstadiet. Hennes nästa jobb var på skoavdelningen på DOMUS i Täby C. Skorna skulle se bra ut och det skulle vara rätt skinn på dem också. I hela sexton år jobbade hon där, tills den dagen man lade ner. Det var då en av Christinas arbetskamrater tipsade om att de sökte personal till köket på Åva. Att börja klockan tio och sluta jobba tre var härliga tider, säger Christina. Hon började i skolköket, men efter en stund kom hon fram till att hon inte trivdes. Precis då kom Åvas rektor och frågade om inte Christina skulle vilja börja jobba i receptionen istället. Allt började en eftermiddag, och ännu i dag sitter Christina bakom de stora glasfönstren och ler mot elever som går förbi.

En dröm Christina hade var att äga sin egen skobutik. Det var ett danskt företag, ”Bianco”, som skulle etablera sig här i Sverige, och där hade hon sin stora chans. Christina menar på att det är i början man ska vara med, när en nyetablering kommer. Hon hade fått sin plats för skobutiken i Kista Galleria och nästan alla pusselbitarna var på plats, men så började hon tvivla. Det slutade med att hon tackade nej till företaget och fortsatte med sitt liv. Receptionisten berättar att det ännu inte är för sent att genomföra drömmen om sin egen skobutik.

Det är mycket tydligt att Christina är en livsnjutare och mycket nöjd med sitt jobb och sin fritid. Genom hennes gulliga leende är det inte svårt att se hur mycket kvinnan trivs med sitt liv. Det ger verkligen många elever hopp för framtiden när man ser hur personer som Christina älskar sitt jobb. Skratt smittar, och denna kvinna smittar verkligen obeskrivligt många.

Filip Gröholt

Christinas svar på de ”Fem snabba”
1. Musiksmak? –Allätare, lite allt möjligt. Min största idol var Orup. Lyssna på ”Jag blir hellre jagad av vargar”: http://www.youtube.com/watch?v=KUd-EWJ3Vrc

2.Typisk lördagskväll? –En typisk lördagskväll för mig är god mat med familjen, gärna lite vin till. På kvällen gillar jag faktiskt också speciellt mycket att kolla på ”Postkodmiljonären”. Det beror såklart mycket på om vi har gäster eller inte hur lördagskvällen blir.

3. Klädsmak? Tänker du mycket på hur du ser ut eller hur behagliga kläderna är? –Det är viktigt att man har bekväma kläder. Självklart vill man också ha lite mode sådär. En blandning, alltså.

4. Hur tycker du användningen av smart phones har påverkat samhället? –Själv tycker jag att det är lite negativt. Alla sitter ju med sina mobiler i dag, var de än är. Samtidigt är det också positivt. Man kan nå folk på ett helt annat sätt i dag. Det lutar åt båda hållen, helt enkelt.

5. Gillar du att resa? –Ja. Att gå barfota på en härlig, lång strand i Spanien är en toppendag för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s