Veckans lärarporträtt: Gunilla Carell – Åvas egen Arnold Schwarzenegger

Har ni någonsin funderat på vad som händer i skolans lokaler när eleverna har gått hem? Vad händer egentligen med lärarna? Sitter de kvar i arbetsrummet tills skolan öppnar nästa morgon, har de nattlektioner eller har de liv precis som alla oss andra? Hur väl känner vi egentligen våra lärare? Vissa känner henne som tyskläraren, andra som engelskläraren och vissa kort och gott som Fredrik Reinfeldts mentor. Gunilla Carell har susat omkring som en frisk fläkt här på Åva i en väldans massa år nu men vad vet vi egentligen om henne? Vem är personen bakom dessa lärarroller? Vem är personen Gunilla Carell?

Gunilla Carell

Namn: Gunilla Carell

Ålder: 64 år

Bor: Vallentuna

Familj: 3 döttrar och 2 hundar

Lärare i: Tyska och engelska (tidigare även italienska)

Det är en kall dag när jag i väntan på Gunilla Carell befinner mig i det ännu kyligare Cumulus-rummet vid Åva gymnasiums entré. Två minuter efter utsatt tid kliver en smått förvirrad Gunilla in och ursäktar den sena ankomsten med att hon inte vanligtvis rör sig i de här delarna av Åva. Självmant tar hon direkt plats i soffan och för att inte spilla tid börjar vi intervjun direkt.

Bosatt i Vallentuna tillsammans med sina hundar jobbar hon halvtid på Åva. Om man inte finner henne på tysk-eller engelsklektionerna så är hon utan tvekan hemma hos hundarna, säger hon själv och skrattar lätt. Tre utflugna döttrar i kombination med halvtidstjänsten gör att hon har mycket tid att ägna sig åt sig själv och sina hundar.

”Jag och mina kompisar sprang för sjutton knappt en meter, nu ska man springa kilometer efter kilometer på ett löpband på gymmet i flera timmar.”

 Vad många elever här på Åva nog inte vet är att denna 64-åriga kvinna har haft en lysande karriär som bodybuilder. Allt började 1982 då hon efter att ha fött sina två första döttrar tyckte att hon, som hon själv uttryckte det, hade blivit lite slapp i kroppen. För att komma i form började hon träna på det lilla gym som Vallentuna hade att erbjuda på den tiden. Några veckor senare var hon fast och bara ett år senare började hon på allvar träna för att senare kunna tävla i bodybuilding.

”Det handlade mycket om planering. Förbereda mat, planera sitt arbete och försöka hålla motivationen uppe. Jag gick upp på morgonen, lämnade min yngsta dotter i skolan och sen jobbade jag en hel dag för att sen åka och hämta henne igen, laga middag och sen själv åka och träna.”

1985 ställde hon för första gången upp i DM i bodybuilding och placerade sig tvåa.  Drömlikt blickar hon ut genom fönstret samtidigt som hon medger att hon faktiskt var väldigt nöjd med sin prestation under tävlingen. Stolt berättar hon att hon var hela 35 år då och vann mot 25-åringar som inte ens hade hunnit föda några barn ännu.

Men intresset för träningen tog inte slut där. Hon hann tävla ytterligare en gång till innan hon bestämde sig för att tävlandet fick räcka. Träningen däremot höll i sig ända till 2004 då hon slutligen bestämde sig helt för att lägga ned all träning. Med ett skratt tillägger hon att hon egentligen kanske borde ha fortsatt för att stärka skelettet nu när hon börjar bli gammal.

Strax efter att hon deltagit i sin sista tävling blev hon gravid med sin tredje dotter. Hon berättar att den graviditeten var betydligt enklare än de andra två. Tack vare sin fysik var det extremt lätt att bära en bebis i magen. Ingen belastning på ryggen och ingen ansträngd gångstil. Ända in i nionde månaden befann hon sig på gymmet för att på bästa möjliga sätt fortsätta sin träning. Det är det inte många mammor som klarar, säger hon och skrattar.

Samtalet glider nu från bodybuilding in på skönhetsideal. Man märker tydligt att detta ämne är något som ligger henne varmt om hjärtat då hon sätter sig rakare upp i soffan och skakar på huvudet åt de orimliga skönhetsidealen dagens samhälle bygger på. När frågan om huruvida skönhetsidealen har förändrats sedan hon var ung dyker upp, svarar hon lite veligt.

”Både ja och nej. Självklart ville man vara snygg på den tiden också. Jag kommer ihåg att jag själv hade meterlånga ögonfransar och prydligt upplagt hår på mitt studentfoto. Men hela hetsen kring att vara smal och vältränad och allt vad det heter fanns aldrig när jag var ung. Jag och mina kompisar sprang för sjutton knappt en meter, nu ska man springa kilometer efter kilometer på ett löpband på gymmet i flera timmar. Det är förskräckligt!”

Gunilla Carell

Vi släpper det allvarliga samtalet och jag frågar om jag kan få ställa fem snabba frågor till henne. Självklart, säger hon och ler medan hon rätar på ryggen.

Vad läser du just nu?

– Ingenting, det har jag inte tid med, säger hon och skrattar.

Har du någon favoritfilm?

– Oja, många! Men ”Forrest Gump”, ”Gudfadern” och ”Gökboet” tycker jag extra mycket om.

Vilken är den bästa dagen på veckan?

– Jag jobbar ju som sagt halvtid så jag är ledig ganska mycket som det är. Men fredag i så fall för då har man hela helgen framför sig.

Om du skulle prova på ett annat yrke, vilket skulle det vara?

– Någonting där man får en produkt. Alla säger alltid att man som lärare aldrig får någon riktig produkt i sitt arbete. Därför skulle jag vilja göra något där man verkligen får en slutprodukt man kan ta på. Kock skulle vara fantastiskt att pröva på eftersom jag älskar att laga mat.

Vad skulle du säga är din bästa egenskap?

– Ja, du, bra fråga. Det är nog att jag är snäll, egentligen…

Med dessa svar avslutar vi intervjun, jag tackar för att hon gick med på att träffas. Hon går ut genom dörren och skyndar sedan iväg uppför trapporna till femte våningen. Kanske är det hundarna som kallar?

Johanna-Louise Edström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s