Debatt: SD – Riksdagens herrklubb

Efter ett antal uppmärksammade våldtäktsrättegångar den senaste tiden, där de misstänkta friats trots att bevisbördan varit stark, har röster höjts för en skärpning av nuvarande lagar. Många kräver en samtyckeslag som skulle innebära att personen som initierar en sexuell aktivitet både innan och under akten försäkrar sig om att det finns ett kontinuerligt samtycke. Det skulle ta en del av den press som idag finns på de utsatta (i princip uteslutande) kvinnorna. Förslaget har även fått en del kritik, en del menar att den ruckar på rättssäkerheten och vissa menar att den faktiskt inte skulle vara till någon hjälp för offren. En av kritikerna är den tidigare Sverigedemokraten Erik Almqvist, som på Twitter gav sig in i debatten. Den 18:e januari skrev Erik Almqvist ett inlägg på Twitter som löd ”Jag tycker att fotbollsspelare som blir tacklade ska anmälas för misshandel om inte båda parter innan upprättat kontrakt. #samtycke”. När han sedan ifrågasattes, och någon undrade vad han menade med det svarade Erik Almqvist att ”man har visst egenansvar för vad man ger sig in i”.

Bildkälla: www.interasistmen.se
Bildkälla: http://www.interasistmen.se

I och med sitt inlägg anser jag, och många kritiker, att Almqvist jämför någonting så vedervärdigt som våldtäkt med någonting så odramatiskt som en fotbollstackling. Han avdramatiserar därmed våldtäkt, och förminskar handlingen till någonting som knappt är värt en axelryckning. Det är ingenting annat än ett slag i ansiktet på alla de kvinnor som årligen våldtas och får sina liv förstörda för att (i princip uteslutande) män anser sig ha rätt till deras kroppar. Han väljer att ducka för det faktum att grundproblemet är att män anser sig ha rätten till kvinnors kroppar och väljer istället att vrida hela frågan till att det är kvinnan som bär en viss skuld i sammanhanget. För mig är det helt ofattbart att man vid våldtäkt väljer att ifrågasätta offret istället för gärningsmannen. Det är inte offren som är problemet.

Erik Almqvist var, fram till det att han lämnade sitt uppdrag i riksdagen och avslutade sitt medlemskap i Sverigedemokraterna i slutet av 2012, ekonomisk-politisk talesman och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Han avgick dock efter att Expressen släppt ett klipp som visade när Almqvist tillsammans med Christian Westling och Kent Ekeroth trakasserat komikern Soran Ismail och en förbipasserande kvinna genom att påstå att Soran ”beter sig som en babbe”, argumenterar ”som en liten fitta”, samt att kvinnan var ”en liten fitta” och ”blattelover”. Han passade även på att påpeka för Soran att ”det här är mitt land, inte ditt”. Förutom rasismen som framkommer, gör sig sexismen och kvinnofientligheten påmind. Uppenbarligen är kvinnofientligheten någonting som Almqvist fortfarande håller på.

Trots detta menar Sverigedemokraterna att man är ett parti för kvinnor, och påstår att man vill satsa på kvinnor. Kvinnorna har nämligen tidigare varit en väljargrupp som Sverigedemokraterna har haft svårt att nå. Någonting som kanske inte är sådär jättemärkligt. Förutom sexismen och kvinnofientligheten hos högt uppsatta, är andelen kvinnliga riksdagsledamöter inom Sverigedemokraterna endast 16 %. Det kan jämföras med Vänsterpartiet, vars riksdagsledamöter till 63 % är kvinnor. Utöver det är de det enda partiet som vill begränsa aborträtten för kvinnor. De vill sänka abortgränsen från den 18:e till den 12:e veckan.

Med detta i åtanke, så är det inte lika märkligt längre att en tidigare högt uppsatt representant för partiet uttalar sig som han gör om våldtäktsoffer, och bagatelliserar deras lidande. Det är inte märkligt när man begrundar den traditionen av kvinnofientlighet samt fientlighet mot feminism och kvinnorätt som genomsyrat partiet. Det är tydligt att SD är ett parti av män, för män.

Joakim Hjern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s