VECKANS LÄRARPORTRÄTT: Thomas Rödin – ”Jag är ett fruktansvärt KONTROLLFREAK!”

Han lever ett dubbelliv numera. Å ena sidan som mattelärare och å andra sidan som familjefar omgiven av tre döttrar. Hur hanterar han stressen – och håller kvar fötterna på jorden? Det tar vi reda på, när vi lär känna Thomas Rödin.

Thomas sätter sig trygg och orädd ner i stolen framför mig i väntan på de stora frågorna. Varför inte börja från botten tänker jag och frågar var han växte upp.

-Jag är född och uppvuxen på Frösön som ligger i Storsjön vid Östersund, Jämtland, lite i mitten av Sverige. De flesta säger att det ska höras när man kommer ifrån Norrland men det har inte riktigt fastnat lika grovt på mig. Kan höra det när jag säger jodå, då hörs det, haha.

Att växa upp på en ö i Jämtland kan vara en bra strategi för att hålla sig borta ifrån till exempel McDonald’s och annan skräpmat. Det är vad jag tror när jag får höra om Thomas nyttiga frukost. Eller är det frugan som har haft inverkan på det?

-Kaffe och smörgåsar är det som gäller. Jag lyxar till det med lite grövre bröd med salami och skinka på en och grönsaker och ost på en annan, och rostat det är mummsigt! Om jag får bråttom får det bli en talrik A-fil med Havrefras och lite kanel. Det har jag hört ska vara bra för blodtrycket och sånt enligt min fru som är läkare och en magnesiumtablett för mina gubbiga vader.

 Gubbig? Nej, det är inte vara ordet vi skulle beskriva Thomas med. Med sina hoodiesluvor och jeans vandrandes i korridorerna mellan lektionerna, är han mer eller mindre en av oss ungdomar, hopplöst förälskad i ett band, The Waterboys.

-Ett av världens bästa band, om inte världens bästa. Jag har alltid gillat dem! Det började väldigt mycket via min bror som är en stor musikfantast. Han har alltid varit väldigt musikintresserad och köpt in mycket musik. Det var så jag fick höra Waterboys och sen blev jag helt fast. De är så jäkla bra! Jag har sett dem på konsert tre gånger, tror jag. Det var antingen Roskilde eller Hultsfred, någon festivalspelning. (Undrar varför minnet är lite luddigt här?) Jag har varit på två turnéspelningar och en festivalspelning med dem.

Kan varmt rekommendera Roskilde. Det är den bästa festivalen jag har gått på. När jag var på väg till Roskilde, hade man ju hört rykten innan om att det bara skulle vara knark där och att folk dog under konserter. Så tänker man ”Amen, hur illa kan vara…” Och det första vi möter är en kille med lång svart kappa som säger ”Want to buy some?” medan han visar upp insidan av kappan, haha.

Det var jätteroligt och väldigt soft faktiskt. Om man jämför festivalerna, tror jag att skillnaden ligger i att på Roskilde säljer de öl inne på festivalområdet, det gjorde de inte på Hultsfredsfestivalen, då är det ute vid tälten eller de kanske inte säljer öl alls? De flesta dricker vid tälten då i alla fall. Vi pratar 20 år sen, saker förändras, vet inte hur det är nu.

-Ett erkännande som kanske inte alla vet om mig är att jag är ett fruktansvärt, oerhört, omedvetet kontrollfreak. När jag går in i ett rum och ser ett par nycklar ligga där, då har jag sett dem!  Jag vet att dina nycklar ligger där borta. Jag ska mentalt notera allt! Till exempel en gång när min före detta flickvän lämnade sitt bibliotekskvitto någonstans, där det stod att böckerna var på väg att gå ut, sa jag: ”Hörru du, du borde lämna in dem där snart.” Vet inte varför jag kom och tänka på det. Då blev hon arg och sa något i stil med: ’Låt mig sköta mitt liv!’ Hon fick böter senare, haha. Men ett kontrollfreak är jag och det kan bli jäkligt irriterande ibland att jag ska sitta och påminna om allting och ha kontroll.

Min fru tycker inte alltid att det är så jävla roligt att jag alltid ska hålla koll och jag tycker själv att det är jobbigt, speciellt när jag måste hålla koll på saker som kanske inte alls handlar om mig, eller egentligen inte behöver styra över. Mina barn ser det dock bara positivt. När jag var yngre var jag tvungen att veta allt, jag var lite här och där och rädd för att missa något intressant. Har märkt att det har smittat av sig lite då de också är livrädda att missa någonting.

Vi har tagit reda på vad som håller Thomas fötter kvar på jorden. Det är självfallet barnen och också landstället på Vätö, men även innebandyn finns där för att lätta på trycket.

-Som trebarnsfar är det barnen som är i centrum. För min äldsta dotter är jag innebandytränare. Det började när min dotter var sex år gammal, då hon ville börja på innebandy. Vi gick på ett infomöte så räckte jag upp handen när de frågade om någon kunde tänka sig vara ledare över laget. Jag hade aldrig spelat innebandy över huvud taget innan, men det var lugnt för vi var tre stycken ledare. Det pågick i två år sedan fanns det inte så mycket mer vi kunde lära ut, så nu har de en tränare som kan innebandy. Nu har även min yngsta dotter börjat på innebandy så då blev jag ledare där, och det har även fått mig att börja spela innebandy i ett veteranlag. Det är riktigt roligt. Vi brukar ses och träna en gång i veckan ungefär. Det är mest föräldrar där och det är skitroligt. Vi har mycket gemensamt.

Förra året köpte vi ett lantställe på Vätö och så fort vi får tid försöker vi att åka dit. Vi måste passa på innan min elvaåring blir tonåring. Vågar inte lämna dem hemma då, haha.

Jag försöker strukturera mitt schema just för att jag inte vill att barnen ska vara ensamma och jag vill spendera mycket tid med dem. Helst vill jag inte att de ska vara i skolan eller dagis till sent på kvällen, så jag försöker hämta dem vid halv fyra. Får det mesta av jobbet gjort tidigt på morgnarna så jag slipper ta hem. Just nu har jag en bra balans mellan familjeliv och jobb.

Innan jag avslutar intervjun ställer jag en sista tankenötsfråga:

Tre ord som beskriver dig?

Oj! Svårt… Rättvis, eller försöker vara. Snäll. Skoj.

Ja, det kan de flesta hålla med om. Då avslutar jag denna intervju med ett stort tack till Thomas som ställde upp! Vi ses på mattelektionerna!

 Lovisa Åström 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s