Gubbskivan- ”Missa den inte!”

Cumulus har träffat festgeneralen Petter Bykvist för att få smaskig information om årets Gubbskiva den 2 juni på Debaser Medis. Gubbskivan är årets fest, ett tack och hej till eleverna för de tre senaste åren, en kväll efter att betygen är satta och den formella relationen mellan lärare och elever lustigt nog suddas ut.

Petter släpper in oss i med ett leende på läpparna i klassrummet där vi ska göra intervjun.  Ganska fort efter att den första frågan är ställd och Petter sätter igång att prata om Gubbskivan förstår vi att han är en eldsjäl, att Gubbskivan är någonting han har ett enormt engagemang för.

”Gubbskivan är en fest där vi ska ha trevligt och festa tillsammans”, säger Petter. Sedan tio år tillbaka har Gubbskivan varit en fest på Debaser på Medborgarplatsen för alla avgångselever med middag, mat, dryck och tal. Det är ett av Stockholms absolut bästa ställen där bland annat Mumford and Sons, Arcade Fire, Bob Dylan och The Strokes har spelat. Antalet festsugna på middagen brukar uppskattas till 250 stycken och bland dessa finns ungefär 30 lärare. Mängder av underhållning kommer det att bjudas på och förutom årets musiktvåor kommer lärarna att få framföra sina absoluta favoritlåtar och på sitt sätt underhålla med en egen show. Förutom det tidigare nämnda hyrs två ljus- och ljudtekniker in och detta bidrar förstås till den härliga stämningen.

Namnet Gubbskiva kan tyckas lite förvirrande och vi antar att du, precis som vi, funderat över var detta namn kommer ifrån. Från början var skolor uppdelade utifrån de program de erbjöd. Åva var en teknikskola och majoriteten av kandidaterna var manliga och lärarna var ofta magistrar. ”Det var lustigt nog nästan bara män som firade med varandra, men var ordet ’gubb’ kommer ifrån vet jag faktiskt inte”, säger Petter med en undrande blick.

Under intervjun tar vi förstås tillfället i akt och frågar Petter om vilka lärare som brukar spåra mest. Petter stannar upp och tänker efter: ”Det finns egentligen ingen som spårar, men man kan säga att det är valda delar av Lärarlaget som tar täten i baren.” Själv försäkrar Petter att han brukar ta det ganska lugnt eftersom han varit med så många år redan. Han påstår att han brukar vara väldigt skötsam och även om man blir utsatt för diverse shotrace och utmaningar, brukar han inte dricka sig under bordet.

Vi antar att eleverna under dessa fester brukar vara ganska på varandra och haffa och undrar om det är likadant bland lärarna. Det där ordet ”haffa” var lite obekant för Petter och efter att vi förklarat det för honom hävdar han att det är någonting han aldrig har upplevt lärare göra under en Gubbskiva. Ska vi tro honom? I så fall får vi väl hoppas att den här skivan bir den första. Plötsligt händer det, som de säger.

Slutligen understryker Petter att Gubbskivan är den absolut bästa studentskiva som kommer att hållas i vår. Även om vi elever kommer att ha otroligt roligt på andra studentskivor kommer det inte att finnas någon annan skiva som erbjuder samma lokal, underhållning och stämning. Det är fler människor, otroligt uppstyrt och helt enkelt ett snäpp upp i jämförelse med de andra skivorna. Petter påstår att tre ord beskriver Gubbskivan: missa-den-inte.

Den tredje mars är det biljettsläpp och vi uppmanar alla avgångselever att vara snabba med att köpa en biljett till något som kommer att bli en oförglömlig kväll. Vi kommer att vara där, kommer du?

Alina Larsson & Jenny Wallin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s