Kan man sticka fred? – En föreställning med Cirkus Cirkör

Kan man sticka fred? Frågan kunde inte kunna vara mer aktuell med tanke på vad som händer i Syrien och i Ukraina. En vanlig torsdagskväll går vi in i Dansens hus med en inställning och kommer ut en helt annan – omtumlade med breddat spektrum för allt vad vi trodde var möjligt.

”Knitting Peace” är ett trassel. Föreställningen bygger på scenografi fylld av stickat och virkat, trådar, garnnystan och trassel. Bland detta trassel framförs en underbar blandning mellan teater, dans, musik och framför allt en svindlande uppvisning av människans förmåga att göra det omöjliga. Det är otroligt vad en människa kan göra med sin kropp i form av vighet, styrka eller mod att hänga med huvudet nedåt, fem meter över marken, med endast kraften i tårna som håller en fast. De fem artisterna väver (läs: virkar), likt evighetsmaskorna i scenografin, ihop sina konster till en rörande och engagerande föreställning.

Musikern och kompositören Samuel ”LoopTok” står själv med på scen, som en del av scenografin och spelar allt från trummor till fiol. Den specialskrivna musiken binder ihop allt ytterligare och ger föreställningen ännu en dimension.  För Alexander Weibel Weibel, en av akrobaterna, verkar det som något helt normalt att cykla på en slak lina och spela fiol samtidigt – något som för oss vanliga verkar omöjligt – utan tillstymmelse till obehag eller anträngdhet.  Att man blir inspirerad är självklart, säger vi som har sett föreställningen, då cirkuskonsterna som tillhör den moderna cirkusen samt musiken har en kraft att påverka oss i vårt allra innersta.  Musiken är helt enkelt otroligt väl integrerad, det är bara att lyfta på hatten och ge häftiga applåder. I väntan på att ”Knitting Peace” kommer tillbaka till Stockholm finns musiken på Spotify – ”LoopTok”s album ”Knitting Peace”.

Det minsta vi kan säga är att vi är helt tagna med storm, hänförda, av denna overkliga komposition. Musiken, som var helt sagolik, fångade in oss i en stämning av mystik där artisterna stickade overklighetsknutar, sammanbundna av tillit, hopp och strävan. Så om dessa fem modiga människor, helt otroliga individer, kan övervinna vad vi trodde var omöjligt, kan var och en av oss ta minst ett, kanske inte lika stort, steg för fred. Allt är möjligt. Vad skulle du göra för att sprida evighetsmaskorna av fredsbudskap och strävan?

Kan man sticka fred? Vi gick in med en inställning och kom ut med en annan – omtumlade med breddat spektrum för allt vad vi trodde var möjligt.

Anna Söderberg och Alexandra Ulander

Idé, koncept och regi: Tilde Björfors.

Cirkus Cirkör

Scenografi: Fanny Senocq, Stefan Karlström. Stickad scenografi: Aino Ihanainen. Kostym: Anna Bonnevier. Musik: Samuel ”LoopTok” Andersson.

Medverkande: Aino Ihanainen, Alexander Weibel Weibel, Ilona Jäntti, Nathalie Bertholio, Matleena Laine, Titziana Prota, Mikael Kristiansen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s