All bad things must come to an end – ”Breaking Bad”

“Who are you talking to right now? Who is it you think you see? Do you know how much I make a year? I mean, even if I told you, you wouldn’t believe it. Do you know what would happen if I suddenly decided to stop going into work? A business big enough that it could be listed on the NASDAQ goes belly up. Disappears! It ceases to exist without me. No, you clearly don’t know who you’re talking to, so let me clue you in. I am not in danger, Skyler. I am the danger. A guy opens his door and gets shot and you think that of me? No. I am the one who knocks!” – Walter White. 

Det ovanstående citatet är mitt favoritcitat ur tv-serien ”Breaking Bad”. Det är när hans fru, Skyler, som under hela serien har bett Walter att vara försiktig, berättar att han är i fara. Men här förklarar Walt att det inte är han som är i fara utan att han är ”The danger”, att det är han som är faran.

Serien ”Breaking Bad” handlar om hur Walt – en high school-lärare i kemi – får lungcancer och börjar koka metamfetamin för att få pengar till sin familj innan han försvinner. Man kan jämföra serien och Walt med ”Gudfadern” och Michael Corleone, eller Macbeth. En man begår ett brott för att skydda sin familj, och därmed förlorar han sin familj och allt. Serien lär åskådaren att det inte finns några genvägar i moral. En historia om självbedrägeri som kommer att leda till ruiner. En historia om hur en man kan förvandlas.

”You know what, Walt? Someone has to protect this family from the man who protects this family.” – Skyler White

Walter White (spelad av Bryan Carnston) var en gång en framgångsrik och skicklig kemist, som fick sin doktorsexamen i kemi vid California Institute of Technology.  I samarbete med en kollega bidrog de till en undersökning om protonröntgen, och med deras hjälp och skicklighet fick deras lag Nobelpriset i kemi. Efter examen träffade han en gammal klasskamrat och vän, Elliot Schwartz. Tillsammans grundade de Gray Matter Technologies, som senare kom att omsätta flera miljarder dollar.  Under denna tid var Walter ihop med sin labbassistent, Gretchen.  Dock lämnade han abrupt både Gretchen och Gray Matter och sålde sin andel för 5000 dollar. Gretchen och Elliott gifte sig senare och tjänade ihop en förmögenhet, mycket tack vare Walters forskning. Walter föraktar Elliott och Gretchen för att de blivit förmögna på hans forskning, men han visar inte detta för någon.

När han är 50 år (då serien tar sin början) bor han i Albuquerque, New Mexico. Han är nu kemilärare på stadens gymnasium där han undervisar ointresserade och respektlösa elever. Det är inte tillräckligt med betalt, han är tvungen att ha ett extrajobb på en biltvätt, där han blir förödmjukad och förlöjligad när han rengör sina egna elevers bilar. Walt kommer hem sent till sitt hus, trött efter dagens jobb. Och så får man som tittare en känsla av hur hans vardag formar sig varje dag.

Serien fortsätter med att Walter får diagnosen lungcancer och som ni troligen har listat ut så har familjen rätt så dåligt med pengar. De har alltså inga pengar till behandlingen. Gretchen och Elliott erbjuder sig att betala för Walters behandling. Men han tackar nej. Walter vill inte ha hjälp av någon, han vill inte ses som svag och handikappad. Han vill visa världen att han inte tänker ge upp. Om han bara hade tackat ja skulle serien sett ut på ett helt annorlunda sätt. Men nej, han börjar tillaga metamfetamin med en gammal elev som han hade i skolan. Tillsammans gör de drogaffärer som aldrig slutar väl.

Serien är så mycket djupare än vad man tror när någon ska förklara vad den handlar om. Jag kan inte skiva ner allt som händer, det är upp till er läsare att se serien och förhoppningsvis få samma upplevelse som jag. Det går inte att få er att förstå helheten av serien innan ni har sett en del av den i alla fall. Själva perspektivet att Walter har en drogpolis till svåger som under hela serien letar efter samma person som han sitter mittemot på söndagsmiddagarna är så speciell att jag ryser varje gång de är i samma rum. Och hur han ljuger och vrider och vänder på sanningen.

”Breaking Bad” är en serie som jag rekommenderar starkt! Förmodligen den bästa serie som jag har sett och jag hoppas ni som ser den tycker detsamma.

August Bizzozero

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s