VECKANS LÄRARPORTRÄTT: Paolo Sancini – En italienare som gillar 88:an?!

Det rör sig en hel del människor på skolan. Några lärare gör bara korta gästspel, men de gör avtryck ändå. En sådan är läraren i italienska, Paolo Sancini, en lite udda figur här på Åva. Han kom från Italien som ekonomistudent och slutade i Sverige som språklärare med ett intresse för att lära ut. Jag börjar intervjun med min ice(cream)breaker.

Vilken är din favoritglass/-smak?

När jag ställde frågan förväntade jag mig att italienaren skulle svara med en god gelato med smak av mörk choklad eller en citronsorbet. Men nej, utan tvekan svarade han fort och säkert:

Paolo

– Den heter 88.

88:an?

–Ja.

Är han allvarlig, 88:an? Jag blev lite chockad, en italienare som föredrar en svensk GB-glass framför det stora sortiment glassmaker som finns i Italien.Paolo2

Efter denna besvikelse frågade jag om Paolos italienska bakgrund, för i Italien är ens bakgrund och uppväxt väldigt viktig. Dessutom är efternamnet betydelsefullt, för i Italien finns det inga Svenssons eller Gustavssons. Om man träffar någon med samma efternamn är man släkting med varandra långt tillbaka.

Så vilken del av Italien kommer du ifrån?

–Jag är född och uppvuxen i en stad som heter Bologna och som ligger ganska långt norrut. Ganska nära Venedig och Florens, ungefär en timmes bilväg från båda städerna.

Har du familj?

–Jag har en fru och två barn och mina barn heter Astrid och Henrik. De har italienskt efternamn och svenska förnamn. Astrid är tolv år gammal och Henrik är tio.

Var bor du, är det nära Täby?

–Nej, jag bor på Lidingö. Det tar en stund för mig att komma hit, men jag åker bil så det funkar. Det tar en dryg halvtimme för mig att komma hit.

Vad gör du på fritiden?

–På fritiden försöker jag träna så mycket som möjligt, jag går på gymmet ganska regelbundet. Det blir tre, fyra gånger i veckan. Annars har jag fullt upp med arbete och familj.

Hm. Musiksmak, vad gillar du att lyssna på?

–Jag gillar i princip all musik, Men det finns bara en musiksort som jag avskyr, jazz.

Jazz?

–Ja. Jag blir nervös när jag lyssnar på jazz. Så det är bäst att jag inte lyssnar på det.

Eh, okej. Men du gillar fotboll…

Jag hann inte ens avsluta min fråga innan han svarade:

–Ja, det tycker jag om!

Vilket lag hejar du på?

–Ehm. Jag måste tyvärr säga att svensk fotboll inte är något vidare. Jag tycker inte att svensk fotboll håller någon bra klass, när det gäller klubbar. Men annars har jag ett favoritlag, det är ett italienskt lag, och det heter Bologna. Alltså från min hemstad.

Ah, Bologna ja. Du växte upp där. Hur var du när du var ung?

­–När jag var ung var det något som du kanske tycker är helt otänkbart, men det fanns inga mobiltelefoner på den tiden. Jag vet att det känns konstigt, eftersom hela livet styrs av en mobiltelefon numera. Det fanns inte några datorer heller för den delen. Så man var helt frånkopplad ifrån världen om man inte tittade på tv eller läste tidningar.

Vad gjorde du då?

–Ja, det är konstigt, men då umgicks man väldigt mycket med sina kompisar. Man pratade och skojade, inte via telefon eller Facebook eller datorn. Då träffades man fysiskt.

Ni kanske gick och fikade eller spelade någon sport?

–Ja, spelade lite fotboll och bara satt och pratade.

Paolo har lite rätt i det han säger. Vissa ungdomar träffar nästan aldrig varandra om det inte är i skolan.

Vad studerade du när du var yngre?

Det tog honom lite tid för honom att samla sina tankar när han hörde frågan. Det verkade som att han hade varit med om mycket.

–Jag gick en ekonomilinje i Italien. Sen när jag var 19 år gammal bestämde jag mig för att upptäcka världen. Då flyttade jag först till England och London. Där bodde jag i två år. Och sen återvände jag till Italien och jobbade där, kanske ett par år. Sen var jag ute igen och nästa etapp var Tyskland. Där bodde jag också två år.

Efter det trodde jag att han var klar så jag började läsa nästa fråga. Men innan jag hann läsa upp den fortsatte han:

– Och direkt efter det åkte jag till Frankrike och där bodde jag i åtta månader.

Jobbade du på alla ställen eller vad höll du på med?

–Ja, jag pluggade också faktiskt.

Hah, okej. Vad hade du för andra yrken då?

–Innan jag flyttade till Sverige jobbade jag för ett företag som sålde aromer. Jag hade hand om utlandsmarknaden för företaget. Men 1996 flyttade jag hit och upptäckte att jag riktigt brann för att undervisa. Och då utbildade jag mig till lärare, språklärare.

Vad bra. Hur tycker du om att vara lärare?

–Jag jobbar inte så mycket här på Åva, jag har bara en liten tjänst här, för min huvudsysselsättning är på Stockholms universitet. Där har jag en adjunkttjänst på 50 procent. Men jag tycker att det är underbart att kunna växla emellan vuxna och ungdomar, för att när jag tröttnar på er ungdomar så har jag mina vuxna. Och när jag tröttnar på mina vuxna studenter kan jag gå tillbaka till mina elever här. Jag tycker att det är bra att ha två olika världar.

Haha, jo, jag har bara en liten fråga kvar och det är YouTube-klippet som jag upptäckte för några veckor sedan. Hur uppkom det egentligen?

Italienaren flinade till lite när jag ställde frågan. Det tog honom en stund att svara.

– Hm, det var kontakter via universitetet. De behövde någon italienare som kunde tänka sig att spela in ett videoklipp. Då frågade de mig om jag kände någon som skulle kunna hjälpa dem. Och då gav jag dem några namn. Sen sa jag att om de inte hittar någon annan kan jag ställa upp som en backup. Till slut sa de att jag var den perfekta personen. Men jag uppfattade inte att jag skulle bli huvudperson. Jag trodde att jag skulle vara någon statist. Sen åkte jag dit och det var som 15 personer som var där bara för mig, de skulle sminka mig och regissera mig. Det var som sagt väldigt konstigt. Men det gick jättebra, så det resultatet kan alla se på YouTube.

Jag tackar Paolo för att han tagit sig för att bli intervjuad.

– Tack själv! säger han.

August Bizzozero

 

Se klippet med Paolo HÄR:

http://www.youtube.com/watch?v=GS3ZBAWsRkc

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s