Avicii bjuder upp till dans

Tim ”Avicii” Bergling vet verkligen hur han ska få arenorna att dansa och släppa loss. Cumulus besökte konserten den andra mars och beskådade en dj utöver det vanliga som alltid bjuder upp till show. Vi betygsätter även de bästa låtarna, såklart.

Att vara 24 år gammal och få 40 000 personer att dansa till sin musik. Avicii tog återigen över Sverige och denna gång var det Tele2 Arena på Söder som fick äran att skaka loss. Tim ”Avicii” Bergling är killen som i gymnasiet direkt visste vad han ville hålla på med i framtiden, vilket var musik och att ”dj:a”. I dag, ca sex år senare, är han killen som säljer slut arena efter arena runtom i världen med sin turné True Tour som baseras på hans senaste album ”True” som släpptes i september 2013 med flera bra låtar som ”Wake me up”, ”Hey brother” och ”You make me”.

När turen kom till Sverige, Stockholm och Tele2 Arena att få se en 24 år ung kille med bakvänd keps och t-shirt var spänningen väldigt hög, vilket märktes på biljettfronten då hans konsert såldes slut på endast tre (!) minuter vilket gjorde att arrangörerna anordnande en till konsert, som även den såldes slut inom tio minuter. Avicii hade då fått ca 80 000 sålda biljetter inom loppet av 15 minuter och pressen på att han skulle leverera var oändligt stor, både från media men såklart också från besökarna, arrangörerna och inte minst han själv.

Själva spelningen då. Som vanligt anländer Avicii senare än utsatt tid, men ingen klagar över det för när han går upp på scenen, ca 20 minuter sen, och drar igång superhiten ”Hey brother” är alla problem som bortblåsta. Arenan börjar koka och stämningen höjs sakta men säkert till toppen och alla vet att detta kommer att bli en sjuk kväll. Han börjar spelningen otroligt bra med flera bra låtar, både från hans senaste album men även gamla hits som skapar en atmosfär som knappt går att beskriva i ord. Dock går det inte att bara att spela superhits hela tiden och han varvar med låtar som inte är lika kända för majoriteten av besökarna. Efter ungefär halva spelningen kommer några låtar från gamla svenska house-gruppen Swedish House Mafia som återigen höjer stämningen upp till den toppnivå den varit på innan och alla dansar i ren eufori på dansgolvet och man kan ställa sig frågan om det verkligen kan bli bättre än så här.

Visst kan det det. Arenan blir helt tyst. Musiken ”stängs av” och in kommer hans enorma hit från 2011, ”Levels”, och publiken blir, ytterligare en gång, helt galen av glädje och börjar dansa som aldrig förr samtidigt som Tim står där uppe i dj-båset och vet någonting som inte vi vet, att stämningen kommer bli ännu bättre. Efter ”Levels” kommer ett pärlband av bra låtar tills det blir tyst i arenan och lamporna är släckta och en spotlight lyser upp den 24-årige svensken. Han tar fram en mikrofon och ur munnen kommer orden: ”Stockholm, tack som fan, ni är helt fantastiska, tack så jättemycket.” Det kommer dock en låt till, Tim vet det, publiken anar det, kritikerna kräver det, och Aloe Blacc börjar sjunga texten till ”Wake me up” och stämningen i arenan är nu bättre än vad den någonsin varit på hela kvällen och man kan konstatera att han har gjort det igen, den där 24-åringen från Östermalm. Han har ännu en gång lyft en arena till dess max och verkligen levererat.

Bästa låtar: (Utan inbördes ordning)

  1. Hey Brother
  2. Dear boy
  3. Calling
  4. Levels
  5. Wake me up
  6. Dear boy

Text: Anders Sahlberg

Foto: Anders Sahlberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s