Hälsoveckan: Fem snabba med ”Kom igen-Lena”

Ingen åvait kan väl ha missat att denna vecka är ”Hälsoveckan”. Den har funnits i fem år nu och utvecklats från att det serverades Cola Zero i matsalen första året. Kanske inte det nyttigaste, men nu har den hittat rätt och detta är ett utmärkt tillfälle att dissa ciggen, frossa i fullkornsprodukter och sno kondomer från livkunskapsrummet. Cumulus ville självklart veta mer om detta och sökte därför upp Lena Norén-Mellin för fem snabba frågor kring veckan.

Är hälsoveckan något som har pågått länge i skolan?

I år blir det skolans femte år med en hälsovecka som återkommer varje år.

Brukar upplägget se likadant ut varje år?

Det beror på vad eleverna kommer med för idéer. Vi försöker att komma med nya saker som eleverna själva bidrar med. Det är inte likadant varje år utan alltid något nytt. De återkommande uppläggen är med i den årliga hälsoveckan återigen med hjälp av att Åvas egna elever har gjort utvärderingar om positiva och negativa aspekter efter att hälsoveckan tagit slut. Det som återkommer varje år är att det är öppet i livskunskapsrummet där det finns möjlighet till massage, frukost i skolans matsal på morgnarna, hjälp att sluta röka, sundare skolmat m.m. vilket eleverna har tyckt väldigt bra om.

Varifrån dök idén om att ha en hälsovecka upp?

För fem år sen i samband med ett matråd kom samtalsämnet upp om att eleverna var trötta och utsvultna vid lunch för att de hellre låg kvar i sängen en kvart än att äta frukost på morgnarna. Idén om att bryta en vana blev till slut hälsoveckan, då det visade sig att eleverna orkade på ett helt annat sätt. Även en trevlig samvaro med omgivningen kommer på köpet..

Om hälsoveckan alltid visar positiva resultat, hur kommer det sig då att det inte fortsätts med det regelbundet?

Det är alldeles för kostsamt. Vi bjuder trots allt på detta. På långvarig sikt är det alldeles för många småkostnader, personal, inbjudna dietister, massörer och olika aktörer.

Har ni något långsiktigt mål med hälsoveckan?

Det är jätteviktigt för Åvas vision. Det är även en kostnad som skolan tar på sig. Det viktigaste målet vi har är att fler ska förstå sambandet mellan kropp och själ för att få ett livslångt välbefinnande. Det handlar inte enbart om att äta sunt eller att träna sunt, det är också om att skrattet behöver komma in i människors liv. Det ska vara kul och trevligt. Man hoppas på att något positivt från hälsoveckan kan bli en del av vardagen.

Susan Kim och Johanna-Louise Edström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s