ASMR- Verklig (men ej sexuell) hjärnorgasm

Få stöter på fenomenet ASMR utan att till en början få ordentligt creepy vibbar. De flesta videor känns närgångna, somliga klär ut sig för att skapa sjukt invecklade rollspel och i kommentarerna skriver folk om hur sköna ”tingles” de får. Med den beskrivningen känns ASMR som en fråga i ett gissningsspel, typ ”dagislek eller källarlokal i Amsterdam?”, men om man gräver ett snäpp djupare i det så är konceptet faktiskt inte riktigt lika skumt.

ASMR står för Autonomous Sensory Meridian Response, något jag inte kan (och ni inte borde ta er tid att försöka) översätta ordentligt. Wikipedia förklarar det som ”ett perceptuellt fenomen som karaktäriseras som en distinkt och njutbart pirrande känsla i huvudet, hårbotten, rygg eller perifera områden som svar på syn-, hörsel-, lukt-, och/eller kognitiva stimulanser”, vilket på Baloo-svenska betyder att det är en sorts meditation som pirrar dödsskönt i kistan.

Det finns en förvånansvärt bred subkultur kring ASMR på internet, vilket främst ges form av youtube-videor med människor som oftast pratar mjukt under några minuter eller genomför en enkel vardagssyssla som framkallar behagliga, lugnande ljud – och tittare som av detta känner ASMR-”pirrningar”. De flesta av oss har nog upplevt fenomenet någon gång – det kan till exempel framkallas av människor vars röster är sköna att lyssna på och av att få personlig uppmärksamhet vid massage eller när frisören tvättar håret på en. För att förklara det någorlunda vetenskapligt (vilket jag som naturare har ett visst ofrivilligt behov av att göra) så tror en del forskare att det kan vara en evolutionär rest från när människor inte stirrade ner i sina smartphones 24/7 utan förlitade sig på flocken och gav varandra ordentlig uppmärksamhet. Typ som när apor plockar loppor och annat härligt i varandras päls.

Personligen råkade jag stöta på sidan reddit.com/r/asmr, kort kallad r/asmr, med över 65 000 människor som delar videor med avsiktlig ASMR, där videoskaparen antingen gör det med flit, eller oavsiktlig sådan där någon gjort en video och helt enkelt kanske råkar ha en mysig röst. Som en genomsnittlig person reagerade jag på detta för mig helt okända fenomen med lätt avsmak. Här satt alltså folk och tyckte det var skönt att höra någon låtsas som att de pratade med någon som låtsades klippa deras hår framför en stereomikrofon som låtsades vara en riktig människa. Det här stank ju av skum fetisch. Men efter att spanat in några mindre dårhusliknande videor gick det inte att förneka att det ibland är rejält lugnande och sömnframkallande att lyssna på någon med världens varmaste franska dialekt prata om revolutionen 1789.

Det finns allt möjligt att hitta inom den ändå rätt okända ASMR-delen av youtube, och jag tror att det finns något för alla som liksom jag ibland behöver lite hjälp med att koppla av och somna.

Eller nej, stryk det. Läste precis igenom det hela och nog är det rätt creepy ändå.

Gustav Säde

Foto: theguardian.com

Morgan Freeman har en röst som många anser behaglig- kanske skulle han testa på att göra en ASMR?
Morgan Freeman har en röst som många anser behaglig- kanske är han en framkallare av fenomenet ASMR?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s