2013:s bästa filmer

2013 var ett otroligt bra filmår med flera filmer som vann många Oscars och andra som glömdes bort i andra filmers skugga. Jag personligen gick på de flesta Oscarsnominerade filmerna och det var mycket som fick mig gråta, skratta och må illa. 2013 var för mig ett perfekt filmår, där en del skådespelare förvandlades till helt annorlunda karaktärer och regissörer blev prisade som moderna Salvador Dalis och Pablo Picassos både genom specialeffekterna i ”Gravity” och Hayao Miyazakis mästerliga avslutning med sin film ”Det blåser upp en vind”.  Så det här är min lista med 2013 års 10 bästa filmer både med de mest kända filmerna som prisats av alla men även med dem som hamnat i skuggan.

10. “The Wolf of Wall Street”

wolf

Baserad på den sanna historien om Jordan Belfort, från hans väg till en rik börsmäklare som lever det goda livet till hans fall som involverar brottslighet, korruption och den federala regeringen.

En otroligt rolig film om något väldigt seriöst. Det är exakt vad man förväntar sig av Martin Scorsese som är en mästare på att skapa magi genom en seriös handling agerad av skådespelare som gör filmen genial och riktigt rolig. Om ni inte vet vad jag pratar om så MÅSTE ni se den här filmen och hans tidigare mästerverk, så som ”Maffiabröder”, ”Taxi Driver”, ”Casino” och ”The Departed”. Likt hans andra filmer är majoriteten av manuset improviserat av skådespelarna och det är just den improvisationen som gör Scorseses filmer så verkliga och levande.

 

9. ”Her”

Her2013Poster

En ensam författare utvecklar en osannolik relation med sitt nyinköpta operativsystem som är utformat för att tillgodose hans behov.

Filmen är fantastisk och otroligt välspelad. Scarlett Johansson har den sexiga rösten som ger operativsystemet en grym karaktär och det är som en helt vanlig kärleksfilm som gjorts i framtiden. Huvudrollen, spelad av Joaquin Phoenix, får sin dator att kännas som en vanlig människa som han är kär. Att man inte får se hur hon ser ut skapar en sorts mystik där man får använda sin fantasi om hennes utseende. Filmens manus är så bra att det är svårt för mig att förklara det i ord, jag kan förklara det på ett sätt… Den vann en Oscar för bästa manus och slog filmer som ”American Hustle”, ”Nebraska”, ”Dallas Buyers Club” och ”Blue Jasmine”.

 

 

 

 

8. ”Gravity”

images (1)

En medicinsk ingenjör och en astronaut tvingas samarbeta för att överleva efter att en olycka lämnar dem på drift i rymden, med inget annat än hoppet att överleva.

Sjukt snygg film, som ger ett helt annat perspektiv av rymden och man börjar känna sig riktigt lyckligt lottad att inte vara fast där uppe helt ensam.

 

 

 

 

7. ”Captain Phillips”

captainDen sanna historien om kapten Richard Phillips och de somaliska piraternas kapning av det amerikanska lastfartyget MV Maersk Alabama 2009. Det första amerikanska lastfartyget som ska ha kapats på tvåhundra år.

Tom Hanks är fantastisk i den här filmen och det var väldigt förvånande när han inte blev Oscarsnominerad för rollen som Captain Phillips. Riktigt spännande film om något som faktiskt händer i Somalia. Se den!

 

 

 

 

 

6. ”Frost” (”Frozen”)

frozen

Orädda optimisten Anna och bergsmannen Kristoff åker tillsammans på en episk resa för att hitta Annas syster Elsa, vars magiska iskrafter har fångat riket i evig vinter.

”Frost” är en av de bästa Disney-filmerna på låååång tid. Den har verkligen förtjänat all kärlek den fått både från småbarn och vuxna. Disney har verkligen gjort en kärleksfull familjefilm som får en att le.

 

 

 

 

 

5. ”Rush”

rush

Den obarmhärtiga rivaliteten mellan Formel 1-fienderna James Hunt och Niki Lauda år 1970.

DÄR SATT DEN! ”Rush” lever upp till sin titel och lite till. Jag gillar verkligen hela filmen. Från kameravinklar till själva historien är den här filmen en grym film om två rivaler.

 

 

 

 

 

 

4. ”The Conjuring”

the conjuring

De paranormala utredarna Ed och Lorraine Warren arbetar för att hjälpa en familj som terroriseras av något ondskefullt i sitt hus.

”The Conjuring” är så bra som det kan bli vad gäller modern skräckfilm. Den har vissa scener där man kan dra kopplingar till 80-talsskräck, litervis med blod och riktig rädsla – inte saker som håller på och hoppar emot mig. Jag vill bli skrämd när jag ser skräck och det blev jag av den här kusligt mästerliga skräckfilmen.

 

 

 

 

 

3. ”12 Years a Slave”

12 years a slaveI Antebellum, USA, blir Solomon Northup, en fri svart man från norra New York, bortförd och säljs som slav.

”Självklart tar han med 12 Years a Slave!” Ja, det gör jag men inte bara för att alla andra gör det, utan även för att det är en otroligt jävla (ursäkta min franska) bra film. Den visar verkligen hur långt vi har kommit i dagens samhälle om man jämför med för 100 år sen när man straffade svarta människor så fort de såg på en vit person. Det är skamligt och filmen fångar det otroligt bra.

 

 

 

 

 

2.  ”Prisoners”

prisoners 2Två småflickor försvinner och jakten på kidnapparen börjar. Men när polisen bara springer runt i cirklar så tar den ena flickans pappa sakerna i egna händer.

Skuggan slår till igen. Ja, den här filmen är ett perfekt exempel på filmer som hamnat i andra filmers skugga trots att den är otroligt bra från start till slut. Jag älskar thrillers där man får tänka lite själv och inte får allt förklarat. ”Prisoners” är en mästerligt bra film om en kidnappning som är mer komplicerad än vad man tror.

 

 

 

 

 

1.  ”Det blåser upp en vind” (”Kaze Tachinu”)

det blåser

Baserad på Jiro Horikoshis liv som flygplansdesigner och den svåra tiden i Japan under andra världskriget.

Var ska man börja? Jag älskar den här filmen, det finns ingen bättre förklaring. Den är exakt vad man förväntar sig av en film av Hayao Miyazaki (mest känd för ”Spirited Away”) och även om den är mer seriös än hans andra filmer så är den här otroliga filmen ett riktigt äventyr. Alla som har något sinne för bra film måste se den här magiskt tecknade filmen.

Simon Elfving

Foto: Imdb

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s