Döden har inget lag

Vi, alla inom fotbolls-Sverige, enas i svåra och hemska stunder. Man uttrycker sig med hat och skriker våld mot de supportrar till lag man hatar. Men när det plötslig blir verklighet försvinner allt det och går över i ett samtycke, en enad sorg och ett samlat hjärta av känslor och kondoleanser. När tråkigheter mellan djurgårdare och Helsingborg-fans eskalerar till ett dödsfall ser man inget annat än ett mörker för fotbollen och kvar finns bara ilska mot dem som gjorde det och sorgsna tankar till hans familj.

Ett av fotbollens mest kända citat lyder: ”Fotboll handlar inte om liv och död, det är mycket viktigare än det.” När det kommer till det faktum då det blir det, finns det inte så mycket mer att tilllägga. När ens kärlek till sitt lag rinner över till hat för andra och tas ut med hjälp av alkohol, adrenalin, testosteron och hets, vad mer ska man säga eller göra då?
Visst, det finns alltid hetsen och hatet i matchens hetta men det kan väldigt enkelt bli till gemensam sorg. Förra året blev ett tydligt exempel när AIK:s trofaste och kärleksfulle målvakt Ivan Turina väldigt tragiskt gick bort. Då enades Sverige under ett tak och hyllade Ivan. Hur reagerar övriga Sverige nu när det skett med hjälp av någon annans händer och det ligger på en eller flera människors samveten. Det var kanske en olycka eller en medveten handling, oklart just nu, men oavsett vad, lika sorgligt och lika hemskt.

Nyheten spreds snabbt och väldigt fort anordnades en tyst minut på Swedbank Stadion innan matchen Malmö–Falkenberg och samtliga spelare bar svarta sorgeband. Djurgårdare i Stockholm tog sig till Stockholms stadion med ljus, blommor och halsdukar för att visa respekt, hedra med en tyst minut och dela sorgen. En liknande uppslutning bland fansen skedde 2003 när två DIF-supportrar olyckligt omkom på vägen hem från Örebro.Direkt när den nyheten kom, begav sig hundratals supportrar till stadion med liknande ljus, blommor, halsdukar och sorg.

Det är så hemskt och så tragiskt, men har tyvärr på något tråkigt sätt, blivit en liten del av fotbollen. Varför tillåts det att gå så långt och vad kan man göra åt det? Hårdare straff kanske, men detta skedde inte på arenan utan det var i Helsingborgs stadskärna, alltså polisens och stadens ansvar. En utredning måste till och misstänkta ska tas in för detta är dråp (mord?) och det ska absolut inte tolereras.

Men åter till det fina som sägs av supportrar till alla allsvenska lag. På Facebook ser vi hyllningar från AIK där de skriver en fin hälsning och uppmanar till medkänsla. Samma ser vi från Göteborg och Malmö som hade lyckats göra i ordning en banderoll med texten ”Vila i frid”. Detta tragiska tar fram en fin sida hos svenska supportrar och visar att i det mörker som dödsfall skapar, finns det inte klubbfärger eller tillhörigheter, vi blir alla en klubb och hyllar, gråter, ber och skänker tankar i samlad kraft till familj och vänner till den avlidna. Han lämnar fru och två barn efter sig, våra tankar och böner ligger hos dem och hoppas att det räcker nu. Trots att det enar så många, sliter det bit för bit sönder det fantastiska med fotbollen och det är inte hållbart. Sådana tråkigheter hör inte hemma inom svensk fotboll.

Fredrik Karlén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s