11 enkla knep för att gå från Socially Awkward till Socially Awesome

Är du vad man skulle kunna kalla en ”Socially Awkward Penguin”? Tycker du att det är jobbigt att prata med människor och vara social? Jag förstår dig, för vad är obehagligare än en vilt främmande människa på busshållplatsen som helt plötsligt ska börja prata med en?

Men du kan vara lugn! Med dessa steg nedan kan du gå från Socially awkward penguin till Socially awesome penguin! Visst du kanske fortfarande kommer tycka att det är jobbigt att prata med människor, men det kommer i alla fall framstå som att du är expert!

 1. Spana in en person som ser trevlig ut som du kan tänka dig att prata med.
 2. Gå fram till personen och hälsa. Säg ditt namn tydligt så att du slipper upprepa det tre gånger, detta gör bara situationen jobbigare.
 3. Ge ett fast handslag som inte är för löst eller för hårt, ingen vill få handen krossad eller att det känns som att någon lade en död fisk i handen på dem.
 4. Le! Ge personen ett varmt leende, och se honom/henne i ögonen. Försök att komma ihåg vilken ögonfärg personen har, för det gör att du verkligen kollar personen i ögonen.

Bra! Du har hälsat på personen och har gett ett bra intryck! Kom ihåg att ”first impressions last”, som Axe-reklamen hävdar. Nu går vi vidare till konversationen och ditt kroppsspråk.

 1. Ha ett öppet kroppsspråk, stå inte med armarna i kors eller med sidan till även om det kan kännas tryggt. Om du gör det blir du inte inbjudande att prata med.
 2. Vi människor tycker om människor som liknar oss själva. Härma tonläget på personen du pratar med: högt, lågt, snabbt eller långsamt.
 3. Härma kroppsspråket på personen du pratar med, väg på ena benet, dra handen genom håret eller vad han/hon nu har för olika ”tix” som de gör.

Men vad ska man prata om då? Detta är det som kan vara riktigt jobbigt, men jag har lite tips!

 1. Alla människor älskar att prata om sig själva (nästan alla i alla fall). Fråga saker om personen och försök hitta sådant som ni har gemensamt, för då har du hittat ett självklart samtalsämne!
 2. Om ni inte har något gemensamt, försök då att vara intresserad av det personen säger och ställ följdfrågor (även om du inte alls är intresserad).
 3. Memorera det personen säger så att du kan ställa följdfrågor. Nicka, le och instäm med det personen pratar om, då kommer hon/han att lita på dig!
 4. Ämnen att prata om kan vara skola, jobb, familj, djur och så vidare. Saker som kan vara negativt att gå in på är saker som politik och religion då det där kan finnas riktigt extrema och känsliga åsikter, och ni vill ju inte börja bråka det första ni gör! Detta kan du spara till när du känner personen bättre.

Det här kan låta som att du helt ska spegla den andra personens personlighet, men det är inte tanken, för då verkar det bara som att du försöker göra dig till. Var i stället dig själv och säg dina åsikter så att du inte blir en ”nickerdocka”. Men vad jag menar är att du ska vara smidig.

Försök tillämpa de här tipsen nästa gång du träffar en ny person. Det kan kännas onaturligt i början, men efter ett tag kommer det gå av bara farten. Så lycka till alla ”Socially Awkward Penguins” där ute, jag tror att ni alla kan bli riktiga ”Socially Awesome Penguins” ni med!

Emma Roslund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s