Veckans Lärarporträtt: Jarl ”Jalle” Sjögren – ”Jag är en hipster!”

Jalle 3
Namn: Jarl ”Jalle” Sjögren.  Ålder: 54 år.  Familj: Fru och två döttrar. Bor: Vallentuna.

Han syns ofta i centralhallen med ett stort leende på läpparna. Han är som vi andra borde vara lite oftare och han är alltid intresserad av dem han möter. Cumulus möter studievägledaren som är ”tokintresserad av sport”…

Vi träffas i ett ganska tråkigt konferensrum ungefär vid lärarrummet. Då är ju Jalle inte speciellt långt bort från sin favoritplats – vid kaffemaskinen – och han verkar känna sig hemma. Jag börjar med att fråga hur han hamnade på Åva. Han svarar att han jobbade på en skola i Upplands-Väsby som studievägledare och när han skulle hjälpa en elev som behövde extra stöd, ville han att eleven skulle få göra vissa saker som var helt enligt lagen. Men det var han och rektorn på den skolan inte överens om. Jalle blev så förbannad så han fixade att eleven skulle få göra allt han behövde och visste därefter att han låg risigt till. Sedan sökte han jobb här på Åva. Han fick jobbet, vilket han är väldigt glad över och nu har han jobbat här i nitton år. Egentligen så hamnade han alltså här på grund av att han var förbannad. Han brinner för eleverna och sitt jobb, märker jag.

Var det din dröm att bli studievägledare när du var tonåring?

– Nej. Det fanns inte ens på världskartan att jag skulle plugga, det fanns inte ens några förväntningar i min familj att jag skulle läsa vidare. Men jag började plugga för att jag hade skadat knät så pass mycket att jag inte kunde jobba med grejer jag ville göra. Jag ville ju bli lastbilschaufför eller hockeyproffs, men man måste vara i fysisk trim för att klara av det.  Det var en kille i mitt hockeylag – som var den enda som pluggade – och han sa till mig att jag måste plugga och hitta ett jobb som inte är fysiskt. Det var då jag började på Komvux och efter det vidare till högskolan och det slutade med att jag blev studievägledare, vilket jag trivs väldigt bra med.

Som tonåring var han nog rätt tuff men ändå glad. Han var ingen person som skötte sig i skolan. Han spelade hockey väldigt ofta istället för hans dröm var, som sagt, att bli hockeyproffs. När han inte spelade hockey, var det fest som gällde. Jalle hade inte någon favoritartist eller favoritband som han lyssnade på, utan hans musiksmak var spretig. Däremot såg han väldigt mycket upp till sina morbröder från byn i Lappland för de var väldigt lika honom. De var också sorglösa, ärliga och glada.

Han är fortfarande glad. Om man tittar på Jalle i dag så säger han att han till exempel helt saknar klädsmak. Jag frågar vilken telefon han har. Trots att han har total okoll på telefoner, äger han en iPhone, eller som han själv säger när han drar pekfingret åt sidan i luften: ”en sån som man gör swisch-swish med!” Vi kommer då in på dagens höga tempo. Han tycker att det är lite synd att allt ska gå så fort i samhället och att smartphones bidrar till det. Jag märker att han är väldigt lugn och det tycker jag att han har rätt i att fler borde vara. Vi tackar för pratstunden som var mycket underhållande. Passa på att ta ett snack med honom ni också när han glider genom centralhallen.

”4 snabba” med Jalle

Typisk lördagskväll á la Jalle? ”En typisk lördagkväll för mig är att sitta framför tv:n, kolla på någon film eller umgås med familjen. Det är väldigt mysigt!”

Favoritfilm? ”Nyckeln till frihet”

Intresse? ”Idrott, Idrott och idrott!”

Klädsmak? Dålig. ”Jag har ingen koll!” Han behöver hjälp med stylingen, men han bryr sig inte så hårt. ”Jag är en hipster, hehe!”

Yadalli Jawo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s