Veckans Lärarporträtt: Nader ”Darth Nader – The Computer Lord” Nosratnezami

Han är mannen som jobbar som data-assistent på Åva. Han lever ett normalt liv. ”Det är väl inget särskilt som har hänt honom” tänker ni nog. Men gud vad ni har fel. Denna person har varit med om mycket hemskt – däribland suttit i fängelse i ca två år i början av revolutionen i Iran/Persien år 1979. Cumulus har träffat Nader Nosratnezami.

Nader Nosratnezami kommer från Persien/Iran och är född den 18 januari år 1960. Han flyttade till Sverige för 30 år sen, efter att han hade varit tvungen att sitta i fängelse i olika omgångar med sin kusin i början av revolutionen. Men han var den sista som flyttade till Sverige, hans kusin skulle varit med men blev avrättad där och Nader blev ensam tills han blev frisläppt. Efter han sade det, ville han inte prata mer om händelsen, det var för mycket för honom.

Många av hans kusiner flyttade till Sverige på 60-talet för att studera och de hade ett par bekanta här och en syster som flyttade och bodde här innan revolutionen så det var därför de valde Sverige. Under och efter revolutionen flyttade Naders familj en och en till Sverige. Mamma först, sen syskonen och pappa som gick bort vid 52 års ålder precis efter Nader släpptes och han är begravd i Iran. Sist skulle det vara han och hans kusin men bara han kom till Sverige, tragiskt nog. Han var ca 23-24 år när han flyttade men minns inte riktigt.

DSC_0020
Foto: Johanna-Louise Edström

Innan han kom hit gick han gymnasiet i Teheran och studerade teknik, för han har alltid varit intresserad av att meka isär saker och förstå hur en apparat fungerar. Det hela började med att han mekade med sin pappas bil när han var liten, Och han är fortfarande väldigt nyfiken på ny teknik.

När han var liten hade han en dröm att bli militär precis som sin far men efter två år slutade han, det var inte riktigt hans grej. Och sen kom revolutionen.

Nu har han en fru och två döttrar, men han är skild. Hans fru heter Maryam och är från Iran, sedan har han två döttrar födda 1990, två tvillingar som heter Armaghan och Arghavan. Han gillar dock ingen sport, hans favoritmat är persiskt och då speciellt lammstek eller lammspett med ris och saffran. Av allt gott som går att dricka är hans favoritdrycker – vatten och mjölk!

Hans bästa film är The Godfather. När den först släpptes på 1970-talet blev han speciellt fascinerad av hur långt en människa är villig att korsa gränsen för sin familj. På sin fritid umgås han helst med sina döttrar eller kompisar och han kollar gärna på film eller lagar mat.

Ta gärna en sväng förbi Kulan och datagrottan där han sitter. Inte bara när ni pajat datorn.

DSC_0025
Foto: Johanna-Louise Edström

”Fem snabba” med Nader:

Slips eller fluga?  Han föredrar slips.

Regn eller sol? Regn gillar han bäst.

Vinter eller sommar? Årstiden mitt i mellan, våren, är favoriten.

Äpple eller apelsin? Äpple är bästa frukten.

Kaffe eller te? En god kopp te är det inte mycket som slår.

Kim Embretsén 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s