Veckans Lärarporträtt: Christoffer ”Pose-professorn” Stenbeck

Jag har bestämt tid och plats med en av skolans skönaste lärare, fotoläraren och posören Christoffer Stenbeck. Jag sitter och väntar utanför fotoklassrummet när dörren öppnas och ett antal skrattande elever väller ut. När folkmassan passerat kommer Christoffer ut och ber mig att stiga på. När jag kommer in i klassrummet är det saker lite överallt. Foto-saker och datorer fyller rummet och det känns nästan lite mysigt (vilket är rätt konstigt i och med att vi befinner oss i skolan).

Han går till sin dator vid klassrummets främre del och frågar om det är okej om han sätter på lite musik. Han förklarar att han annars kommer vara sjukt nervös – detta är nämligen hans första intervju. När musiken rullar igång sätter vi oss och jag gör mig redo att bomba honom med frågor.

Foto: Sofia Fanberg
Foto: Sofia Fanberg

Tänkte börja lite lätt så, vad gör dig arg?

– Oj, vad får mig arg? Otacksamhet får mig arg.

Lite mer skolrelaterat då, vad är en bra lektion för dig?

– En bra lektion för mig tror jag är när jag känner att, kanske inte när jag lärt eleverna någonting. Det kan man göra närsom, utan när jag har gett eleverna någonting. När de har fått ut någonting av lektionen som de kan bära med sig resten av livet. Också när jag känner att jag själv inte behöver göra någonting. Som till exempel under den här veckan. Där eleverna nästan har bett mig att vara tyst så att de kan jobba. Då är det en bra lektion, när man inspirerat eleverna till att skapa någonting – till att börja tänka – till att göra någonting själva och sen se hur de bara försvinner in i processen. Dessa lektioner är riktigt roliga.

Hur skulle du beskriva dig själv som fotograf?

– Oj, som fotograf…jag började ju som mingelfotograf (fotograf som fotar på klubbar, barer etc). Jag har fortfarande svårt att kalla mig en riktig fotograf i och med att jag aldrig gått en riktig fotografutbildning eller något sådant.  Jag började som marknadsförare och en kväll behövdes det en fotograf och jag hade precis köpt en ny kamera. Så jag fick kameran i handen och det var en annan fotograf som visade mig: så här ställer du in den, så här gör du. Det här var för en stor mingelblogg som skulle ha bilderna. Jag och fotografen åkte direkt till hans fotostudio och han sa att mina bilder var bra och frågade mig om jag kunde göra samma sak nästa vecka, och så fortsatte det. En klubb, två klubbar osv. Så det är ett sätt att beskriva mig på men också att arbeta i studio, Det är ju det jag livnär mig på. Det som är skönt i studion är att i studion, där leker man gud så jag kan utöva mitt storhetsvansinne.

Vilket är den finaste/bästa bilden du någonsin tagit?

– Den bästa bilden jag någonsin tagit är nog på min dotter. Det är hemma hos min mamma då mamma håller henne och hon har bara världens skönaste uttryck. Nu när jag tänker på det, jag har faktiskt aldrig tänkt på vilken som är min bästa bild, men det är definitivt den. Jo, men det är en magisk bild på henne.

Vad tycker du gör din dag lite bättre?

– Det är nog små stunder av komik. Saker som får en att skratta eller som får en att tänka på världen på ett annorlunda sätt för en stund. Sånt gör min dag lite bättre.

När intervjun är klar tackar jag för mig och hans tid. Han skrattar och förklarar att det var ett nöje. Jag avlägsnar mig från fotoklassrummet och känner att jag nu känner ”Christoffer the fotolärare” rätt så mycket bättre.

”5 SNABBA” med Christoffer:

1: Soluppgång eller solnedgång?

”Solnedgång”

2: Svartvitt eller färg?

”Svartvitt”

3: Morgonmänniska eller inte?

”Morgonmänniska mot min vilja kan man säga”

4: TV eller dataspel?

”Oj, äh det är nog dataspel”

5: Firefox eller Chrome? Explorer?!

”Jag vill säga Firefox, men jag har gått över till Chrome. Jag känner mig som en Firefox.

 

Marcus Wester

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s