Veckans Lärarporträtt: Roger Hult – Från extremsyntare till uppskattad datalärare

Han är doktorand i dataämnen, han komponerar musik, han gör dataspel och har fem examina – men han är inte med i IQ-föreningen Mensa. Han fascineras av renässansen och ägnar sig gärna åt att göra rustningar eller så kallad ”lajving” – levande rollspel. Cumulus har träffat den hårdrockande familjepappan Roger Hult, även kallad Dr. Hult från el-avdelningen.

Numera kan man se IT-läraren Roger Hult i en av Åvas datasalar nere på el-avdelningen medan han lyssnar på Foo Fighters och extremsynth.  Men innan han blev lärare studerade han och tog examen efter examen i olika dataämnen. Innan han flyttade till Stockholm bodde han i sin ungdom i samma stad som Cumulus eminente Mikael Sundin gjorde, nämligen i Uppsala. Där gick han först gymnasiet på Katedralskolan. Sedan bytte han till Fyrisskolans tekniska gymnasium i trean. Som tonåring bar han runt på svarta kläder och spelade i ett band.

– Jag hade väl extrema kläder och extrema frisyrer. Svart var det väl då också, säger han och pekar på sin svarta tröja han har på sig och skrattar lite.

Roger berättar att han ägnade nästan all sin fritid och alla håltimmar åt att spela musik. Han berättar också att han gick runt i mohikanfrisyrer och spelade i ett band med kompisar. Hans framtidsdrömmar när han var yngre var att bli musiker, men den drömmen försvann i och med att hans två kompisar/bandmedlemmar slutade. Den ena blev akut sjuk och den andra flyttade.

– Jag började spela med en annan kompis senare. Vi tänkte att vi skulle släppa en skiva men då råkade jag ut för en bilolycka. Jag var på väg till jobbet och jag körde på en huvudled men då var det en bil som körde ut från en parkering och vi krockade. Jag fick en whiplashskada. Den är bättre i dag men den kommer aldrig bli helt bra inser jag, säger Roger med lite sorg i rösten.

DSC_0154

I motsats till många av oss på Åva, visste Roger redan som 11-åring vad han ville göra när han blev stor. Han ville läsa teknisk fysik och sedan doktorera i de olika dataämnena. Så han började plugga och hittade det han sökte. Roger läste civilingenjörsprogrammet Teknisk Fysik men läste även astronomi, svenska och många fler kurser. Han har även en doktorsexamen och, en licentiatsexamen i datoriserad bildanalys samt en lärarexamen och är även på god väg mot en examen i retorik.

Roger bor nu i Upplands Väsby med sin fru och dotter och de är hans stora fokus i livet.  Fast innan det har han hunnit med en massa andra intressen som har tagit mycket tid genom åren. Han är med i en medeltidsförening där han har ägnat sig åt diverse hantverk som metallarbete, träarbete och att sy historiska kläder. Det har också blivit en del ridning och fäktning samt tung strid i rustning.

Jag frågar honom varför han valde läraryrket och han svarar att det bara blev så. Han hade precis flyttat hem från Tyskland och behövde ett jobb.

– Det var svårt att få jobb då eftersom jag var inställd på att jobba på universitet och jag inte kunde ta ett rent programmeringsjobb på grund av olyckan. Det som fanns kvar var bland annat läraryrket, berättar han.

– Men jag trivs… ibland. Vissa perioder kan det vara väldigt stressigt och ojämnt. Som under hösten till exempel. Då jobbade jag 55-60 timmar i veckan, ibland jobbar jag mycket mindre.  Om jag var rektor skulle jag sträva efter att sätta samma arbetsbelastning under hela året på lärarna. Jag skulle jämna ut det mer så att det var normal jobbtid (45 h/veckan) och sedan skulle jag inte sätta lika stor press på lärarna hela tiden, som det är nu, förklarar Roger. Men allt blir bra när jag kommer hem och får vara med min underbara familj, berättar han med ett stort leende på läpparna.

DSC_0139”5 snabba” med Roger Hult

Rock/Pop? – Synthpop

Hemmakväll/Utekväll? – Just nu hemmakväll men annars utekväll.

Film/Bok? – Film

Godis/Frukt? – Frukt

Skidsemester/Solsemester? – Skidsemester

 Alice Olsson    

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s