iOS8: massa lagg eller nya funktioner?

I onsdags kväll släpptes den nya uppdateringen av Apples operativsystem iOS 8 för iPhone, iPod och iPad. Uppdateringen har nästan oförändrad design men innehåller många förbättringar och även en del efterlängtade nya funktioner.

Men det finns de som varnar användare med äldre telefoner från att uppdatera nu i början, bland annat tekniksajten Ars Technika. Uppdateringen inte är tillgänglig för dem med iPhone 4 och äldre modeller. De avråder från att uppdatera om man har iPhone 4s. I alla fall tills de värsta buggarna har tagits bort i de första uppdateringarna.  Den som uppdaterar på iPhone 4s kommer inte att kunna få alla nya funktioner eftersom hårdvaran inte är anpassad för det. Det kommer även att gå något långsammare att öppna olika program och animeringarna kan lagga i det nya systemet med Iphone 4S.

Men det är ändå en uppdatering med många efterlängtade funktioner, för dem som kan uppdatera, bland annat nya funktioner i meddelanden och gruppkonversationer, sökfunktion för bilder, förbättringar i kameran med bland annat självutlösare och möjlighet att justera exponering, en hälsodel där man genom appar kan få en överskådlig koll på sin hälsa och kondition, nya lösningar för lagring av data samt förbättringar i mejlen, skriver tidningen MacWorld.

Några viktiga saker att tänka på om du vill uppgradera: se till att ha ordentligt med ledigt utrymme i din telefon: iOS 7 krävde 700 megabyte, men det krävdes ännu mer ledigt utrymme för att faktiskt installera uppdateringen, skriver Expressen. MacWorld råder den som vill uppdatera att vara noga med att ha en backup av telefonen, att rensa bort appar du inte använder och att försöka ha tålamod.

Men många av er är priviligierade med en äppelprodukt modell 5 eller senare och här nedanför har vi listat några av funktionerna ni kan ha på er telefon redan idag!

Liknande design

Designmässigt bygger det vidare på föregångaren iOS 7 och innehåller inga större ändringar gränssnittsmässigt.

En spännande grej är att man har utvecklat notiscentret – som gör att man kan svara på vissa direkt från notifieringscentret.

QuickType

Man har uppdaterat tangentbordet QuickType med förslag om ord som telefonen tror att man ska skriva. Detta är en funktion som kommer bli bättre med tiden då telefonen kommer att lära sig hur du skriver i olika appar, och med vem du skriver.

Nya funktioner i sms-app

Sms-appen har fått nya funktioner. Bland annat kommer du att kunna döpa trådar i gruppmeddelanden – man har även petat in en ”tyst”-funktion. Något många förmodligen väntat på. En annan nyhet är att du inte ens kommer att behöva öppna appen för att svara på ett sms. Det kan du göra direkt från notiser.

Röstmeddelanden i iMessage

Det kommer flera nyheter till iMessage. Bland annat ska det numera gå att skicka röstmeddelanden, och inte bara text eller bild. Dessutom kan du hålla konversationer med flera olika deltagare. Du kommer också kunna dela din position under en konversation och ställa in hur länge du vill göra det.

Shazam till Siri

Siri har fått en uppdatering med en Shazam-funktion som gör att den digitala assistenten kommer att känna igen musik som spelas i rummet.

Ny fotoapp

Apple kommer äntligen att frigöra dina foton från din enhet. Istället kommer de att lagras direkt i iCloud – och inledningsvis får du 5GB att nyttja gratis. Nu kommer du kunna visa och redigera dina foton i alla dina iOS-enheter – just för att de är sparade i molnet. En annan nyhet är att det finns fler verktyg för att redigera bilder, och dessutom har Apple gjort det möjligt för utomstående företag att lägga till egna filter.

Hälsoapp

Vinterns stora snackis låg i att Apple satsade stora resurser på hälsa. Mycket riktigt dyker nu appen Health upp i IOS 8. Appen samlar information från diverse prylar så att du bland annat kan se hur ditt blodtrycksvärde och annat ser ut. Exakta funktioner, och tredjepartstillbehör – vi får helt enkelt vänta och se vad som dyker upp vid lansering. Apples Craig Federighi menar att appar nu kan följa ”allt från att övervaka din aktivitetsnivå, till din vikt, till kroniska medicinska tillstånd som blodtryck och diabetes”.

Familjedelning

Det här ingår i en av uppdateringarna till iOS 8. Nu har man möjlighet att dela inköp från Appstore – med upp till sex andra personer. En trevlig nyhet för föräldrar som tröttnat på att köpa samma app flera gånger.

 Anna Söderberg 

ios8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s