En shoppaholics verkliga bekännelser

Att inte komma ihåg vad man köpt förra veckan utan bara det man borde ha lagt sina pengar på, är ett problem jag tror många ungdomar har, inte minst Cumulus-XX., som har blåst sitt sparkonto på många tusen på saker hon inte behöver. Känner ni igen er?

I somras jobbade jag på båtmacken Gulf i Vaxholm för att ha råd att kunna ”leva” under hösten då jag lärt mig att allt nuförtiden kostar väldigt mycket pengar. Speciellt när man går i skolan och man ska ha råd med krogen, kläder, ICA, cafeterian, onödiga saker och allt annat man behöver. Därför tog jag alla arbetspass som var möjliga och slet häcken av mig, mitt jobb är mer fysiskt krävande än vad det låter. Man måste göra lite mer än att fejka ett leende och vara trevlig mot kunderna, tro mig, det är ett skitjobb, på riktigt.

När det var två veckor kvar på sommarlovet hade jag äntligen jobbat klart. Jag tog ut min lön och satte direkt in pengarna på ett nytt sparkonto och tänkte ”Det här kontot ska jag aldrig ta pengar ifrån, dessa pengar kommer vara mer behövliga i framtiden”. Men den tanken höll i kanske max två dagar, för sista veckan innan skolan började skulle jag och två klasskompisar åka till Rhodos, Grekland. Där kom första sveket mot min framtida ekonomi och sparkontot, jag behövde fickpengar. Vad jag gjorde? Jo, jag tog pengar från det sparkonto som jag var så stolt över.

Så redan då, innan skolan ens börjat hade jag gjort av med några tusenlappar. Sedan när trean började sjönk jag allt djupare och svek kontot mer och mer, jag kunde inte sluta. Jag behövde pengar, så jag tog från sparkontot och blev fattig på riktigt.

I mitt schema har vi väldigt många håltimmar, och vad gör man på dem? Pluggar? Ja, man ska plugga, men visst lockar Täby Centrum mer, eller Täbbs som vi kallar det? Precis. Jag har nog spenderat minst lika många timmar i Täbbs som jag gjort i skolan, om inte mer. Inte en enda gång har jag kommit tomhänt tillbaka till skolan när vi haft håltimme, för jag behöver alltid någonting, det finns alltid något som tagit slut.

Nu har vi gått i skolan i nästan 7 veckor och jag har kvar lika mycket pengar som vi får i studiebidrag, vilket är ganska illa. Eller ja, det är väldigt illa. Jag kommer inte ens ihåg vad jag lagt pengar på utan bara vad jag tänkte göra med pengarna. Vilket jag tror är väldigt vanligt hos de flesta som gillar att shoppa, man köper saker som man ”verkligen” behöver, men en vecka senare har man ingen aning om vad man handlat utan bara vad man hade tänkt köpa. Så ja, jag är shoppingberoende, och min räddning är att mina pengar faktiskt är slut när den här veckan är slut. Tragiskt nog är det min utväg, och jag kommer nog aldrig bli frisk. Men jag hoppas att ni är starkare än mig och har bättre självbehärskning och kan säga nej.

Femhundringar Cumulus-XX

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s