VECKANS KRÖNIKA: När gräset är grönare på andra sidan

Ibland tänker jag på alla val som jag gjort under mitt liv. Det kan handla om allt från stora saker såsom gymnasieval, till lite mindre saker som varför jag inte valde att plugga lite extra till det där provet som jag vet är så avgörande. Vad jag än väljer att göra för val så känns det oftast fel i slutändan. Kanske är det inte fel val. Kanske är det precis det jag egentligen vill och bör göra. Varför känns det då som att gräset alltid är grönare på andra sidan?

Varje dag ställs vi inför en lång rad olika beslut. För mig börjar redan på morgonen. ”I vilken ordning ska jag fixa mig?” ”Vad ska jag äta till frukost?” ”Ska jag äta mörkt eller ljust bröd till frukost?” och så vidare. Tyvärr så slutar det inte där. Alla dessa beslut fortsätter på väg till skolan då jag ställs inför det omöjliga beslutet om jag ska gå, ta bussen eller cykla. Väl i skolan så kommer ännu fler svåra beslut. ”Ska jag låsa in väskan i skåpet eller ta med den?” ”Ska jag ta med mig datorn till nästa lektion”? I ett försök att hålla tankarna i styr så går jag på impuls och gör det som känns rätt i just det ögonblicket. Tyvärr resulterar inte alltid det i glada miner. Oftast resulterar det i lärare som blir arga för att man inte tagit med sig datorn som man varje dag gör ett tappert försök att släpa med sig överallt trots dess tegelstensvikt. Och så fort det är försent kommer man alltid på att det skulle vara smart att ta med sig väskan till lektionen eftersom det är dagens sista.

Tyvärr räcker det inte med alla dessa småbeslut som i alla fall jag anser är på gränsen till omöjliga. Vi får inte glömma alla dessa större och betydligt viktigare beslut som vad man ska utbilda sig till, vad man ska söka för jobb efter gymnasiet, om man ska plugga vidare direkt, var man kan tänka sig att bo eller om den där killen man gillar verkligen är bra för en. Det finns allt för mycket att lära sig, bearbeta och göra det bästa valet av. Jag tror att vi skulle vara lyckligare utan alla dessa beslut som diskret letar sig fram vart vi än vänder oss. Alla valmöjligheter kan ses som anledningen till varför man aldrig blir riktigt nöjd. Det är ingen nyhet att människan är konstruerad att vilja ha det som hon inte har, och så är det för alla och inte minst jag själv som varje dag slänger ut mig meningen i stil med ”Jag vill också ha en” eller ”Jag vill också göra det där.”

Men helt ärligt – hur skulle egentligen livet vara utan alla valmöjligheter? Tänk de personer som redan gjort sina val, som är missnöjda med sin situation och som tror att det är försent att göra en förändring. Hur skulle egentligen det kännas? För flera människor uppenbarar sig inte alla dessa valmöjligheter som vi i grund och botten borde vara glada över att få ha. Vi får åtminstone bestämma över vår framtid, och blir det inte som vi tänkt oss så är det bara att göra om och göra rätt. För när allt kommer omkring så är gräset inte alltid grönare på den andra sidan.

Eller vad tycker du?

Madeleine Wadholm gräs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s