Olika hudfärger- olika rättigheter

I slutet av sommaren fylldes återigen löpsedlarna av polisens rasistiska våld i USA. Den här gången var det den lilla Saint Louis-förorten Ferguson och artonårige Michael Brown som drabbades. Att Staterna haft problem i sin poliskår i vissa delar av landet med att upprätthålla de mänskliga rättigheterna har nog få i omvärlden missat, men med den senaste händelsen har det verkligen blivit ett faktum: olika rättigheter gäller för olika hudfärger. Michael Brown kunde inte ens få gå över gatan utan att bli skjuten till döds, av en polisman. Vi vet alla att en förändring måste ske här och nu, det är en fråga om när Obama och resterande befolkning i landet är villig att ta ansvaret.

När Barack Obama valdes till president 2008 väcktes stora förhoppningar, äntligen en svart president. Man hoppades på att USA skulle förändras i grunden. Att den rasistiska historien skulle få en uppgörelse, men otroligt lite har tyvärr hänt under de år Obama suttit vid makten gällande diskrimineringsfrågan. Idag är antalet arbetslösa svarta dubbelt så många som de vita. En ung svart man hamnar med större sannolikhet i fängelse än får ett jobb i de utsatta städerna och polisen griper med större sannolikhet en svart man än en vit. Självklart är det en väldigt svår fråga att hantera då den sträcker sig så långt tillbaka i tiden.

Slavhandeln är en stor bidragande faktor till att det fortfarande är så problematiskt i delar av landet. Det ligger så djupt inpräntat hos både vita och svarta att de är olika. I södra USA pratas det om att det finns en vit kultur och en svart kultur. De vita står då över de svarta och det anses vara acceptabelt i samhället att polismakten behandlar de mörkhyade på diskriminerande sätt. Visst, idag är inte polisen inblandad med Ku Klux Klan som förut men det finns samtidigt ingen tillräckligt stark politisk vilja att göra något åt orättvisorna och segregeringen. Det här leder så klart till att den svarta befolkningen känner ett stort missnöje och misstror polisen starkt. Det blir inte bättre av att den ekonomiska situationen för svarta försämrats, det är brist på utbildning, hög arbetslöshet och fattigdom.

För att komma till rätta med dessa stora problem behöver staten få fram ekonomiska resurser till de utsatta områdena. Dessutom måste polismyndigheterna arbeta hårt med att ändra den enskilde polismannens attityd gentemot sina medborgare. Även införande av en polisombudsman som övervakar polisens gärningar är viktigt, det skulle göra det svårare för polisen att använda rasistiskt övervåld. Om detta skulle införas kommer situationen garanterat bli bättre. Men det räcker inte med det. Alla måste ta sitt ansvar, vara goda medmänniskor. Vi lever på 2000-talet, den här orättvisan som än idag existerar måste upphöra.

Referenser:
http://www.svtplay.se/video/2259269/agenda/avsnitt-2

http://www.dn.se/kultur-noje/stefan-jonsson-polisens-rasism-blir-ett-eldprov-for-obamas-regering/

http://www.vox.com/cards/mike-brown-protests-ferguson-missouri/mike-brown-ferguson-MO-protests

Emma Eiworth olika hudfärger

Bildkälla: http://mobil.baby-langtan.bloggplatsen.se/2011/04/28/5222965-hudfarg/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s