Klassiska sagors mörka ursprung

Det som vi idag känner till som klassiska sagor som exempelvis Askungen och Törnrosa har ursprungligen en mycket mörkare och mer ödesdiger sanning bakom sig innan de gjordes om och blev anpassade för barn och unga.

Törnrosa 

Vi känner alla till den klassiska berättelsen om Törnrosa som faller in i en djup, djup sömn tack vare en häxas förbannelse för att sedan väckas upp av en kyss från drömprinsen. De blir genast förälskade, gifter sig och lever självklart lyckliga i alla sina dagar.

Men originalet av Törnrosa var inte alls lika vackert och sagolikt som versionen vi känner till. I originalet somnar Törnrosa snarare av en profetia än av att sticka sig i fingret på en spinnväv. Och det är inte kyssen från en prins som väcker henne utan en kung som faller handlöst – för vad han tror är ett vackert lik – och våldtar hennes sovande kropp. Törnrosa vaknar inte förrän efter nio månader när hon föder tvillingar och inser att hon blivit våldtagen och mamma till två söner. törnrosa

Askungen

I den moderna versionen av Askungen gifter sig Askungen med prinsen och Askungens styvsystrar gifter sig med två förmögna herrar och de lever lyckliga i alla sina dagar.

Sagan har sitt ursprung långt tillbaka i 1: a århundradet f.Kr. Berättelsen var mycket lik den moderna men med undantag för glas-skorna och pumpavagnen.

Men det som lurar bakom den vackra sagan är en mer olycksbådande version av bröderna Grimm: i denna version skär de elaka styvsystrarna bort delar av sina egna fötter för att de ska passa i glasskon och på så sätt lura prinsen. Prinsen får reda på detta och som straff beordrar han två duvor att picka ut styvsystrarnas ögon. Det hela slutar med att systrarna spenderar resten av sina liv som blinda tiggare medan Askungen spenderar resterande del av sitt liv i lyx och flärd.askungen

Rödluvan

Den versionen av rödluvan som de flesta av oss är bekanta med innehåller en mormor, en jägare och ett lyckligt slut. Men originalet av sagan är av ett helt annat slag än den vi fick höra som barn.

I den versionen är den lilla flickan en väluppfostrad ung dam som ges falska instruktioner av vargen när hon frågar vägen till sin mormor. Dumt nog tar rödluvan vargens råd och sagan slutar med att hon äts upp. Det finns ingen lyckligt slut, bara en fet varg och en död Rödluva. Lärdomen ur denna historia är att inte ta råd från främlingar.

Källor: http://www.youtube.com/watch?v=2mTpu-BfAGk

http://flavorwire.com/344667/the-disturbing-origins-of-10-famous-fairy-tales

Sofie Ek 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s