När stressen börjar ta över

För mig handlar sommarlovet inte bara om att njuta och glömma bort min annars allt för strukturerade vardag. För mig är det också en nedräkning. En nedräkning som någonstans i slutet av augusti landar på noll. Det går inte en dag utan att jag släpper tanken på att skolan snart kommer att börja igen, och när skolan väl har satt fart kommer den känslan som jag så länge försökt lägga på hyllan. Stressen. För mig handlar det om allt plugg, att hinna ha ett liv utanför skolan och att få högsta betyg i alla ämnen. Stress är någonting vanligt och drabbar de allra flesta, men vad ska man egentligen göra när stressen börjar ta över hela ens vardag?

Ångest, huvudvärk och plötsliga gråtanfall är tre saker som jag förknippar med stress. Det är tre biverkningar av stress som tyvärr drabbar de allra flesta, och speciellt nu när skolan börjat ta fart på riktigt. Att vara stressad då och då ingenting farligt. Det kan till och med bidra till positiva saker såsom ökad prestationsförmåga. Om man däremot känner att man passerat ”då och då”-stadiet för länge sedan ska man inte blunda för det, utan då är det tid nog att skaffa hjälp. Det kan vara svårt att prata öppet om stress, speciellt när man inte vet vad som ligger bakom den. När man börjat inse att det kanske inte bara är skolan som är anledningen så kan det vara dags att börja gräva i andra tankar.

Många människors problem är att de stressar för att slippa stress. Handen på hjärtat, hur många av er har inte stressat igenom en hel hög med läxor endast för att slippa göra alla senare? Tron om att man kan bekämpa stress genom att stressa är en stor faktor till att den i själva verket ökar. Det handlar om att man ska försöka hitta sin egen balans. Vi kan jämföra med exempelvis träning. Det är definitivt bättre och nyttigare att träna 3 dagar i veckan på regelbundna tider än att hårdträna alla dagar i veckan, ha en veckas uppehåll för att sedan hårdträna lika mycket igen. Stress kommer på olika sätt att drabba en hela livet så därför är det viktigt att alltid hålla balansen.

Men vad kan man då göra för att få hjälp? Det kan i vissa tillfällen vara svårt att hitta en kompis eller bekant som tar allting man säger seriöst och som bryr sig helhjärtat, så man ska alltid ha i baktanke att det finns professionell hjälp att få. Trots allt stöd och alla råd som man får från olika håll så är det inte alltid som det hjälper. Alla behöver få prata av sig med någon som förstår ens problem till 110 procent. Kanske är det ungdomsmottagningen eller skolkuratorn som är de mest lättillgängliga att vända sig till om kompisarnas råd inte räcker längre än till öronen.

Vi nyblivna treor kan nog alla hålla med om att kraven i skolan har blivit betydligt högre än innan. Tidigare har vi alltid kunnat säga ”nästa år ska jag höja mina betyg och kämpa ännu mer”. Men vad gör vi när det inte finns något ”nästa år”? Då inser vi att vi måste ta tag i allt nu och som om det inte vore nog så måste vi också få bra betyg. Själv kan jag utan tvekan säga att det är jobbigare i trean än det var tidigare. Inte för att jag har många inlämningar (vilket jag i och för sig har) men utan för att jag förväntas visa allt jag lärt mig under alla mina skolår. Det ska vara en självklarhet att man sedan innan vet grundläggande fakta om saker man läser om nu.

Det alla får ha i tanke är att man aldrig är ensam om att känna såhär. Det syns inte alltid på utsidan om man är stressad, men jag vet att alla mer eller mindre är det.  Så kom ihåg att det finns hjälp att få och att ni aldrig, aldrig är ensamma om det här. Stress är fruktansvärt besvärligt, men låt det aldrig ta över era liv.

Madeleine Wadholm  

Illustration: Alexandra Ulander 

DSC_3137

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s