Ta vara på höstmörkret

Nu är hösten kommen med sitt regn och rusk och med hösten kommer även mörkret. När mörkret faller över Sverige och vi knappt får se solen under flera dygn är det väldigt många som blir nedstämda, trötta och mindre ambitiösa. Många anser nog att hösten endast är en transportsträcka tills vintern kommer med dess gnistrande snö, lussebullebakning och julledighet. Vore det inte helt underbart om julstämningen bara kunde komma på en gång? Men nu ska vi inte deppa ihop för att hösten är här. Visst är största delen av hösten mest grå och tråkig, men det finns faktiskt väldigt mycket bra med höstmånaderna som vi kan se till att ta vara på.

Hösten är helt gudomligt vacker med alla löv som skiftar färg och lyser upp träden på ett helt annat sätt än på våren då de står full i blom. Det är så fint att titta på löven när de hänger röda, gula och mörkt gröna på trädens grenar, trots detta föredrar jag dem liggandes på marken. Nu undrar ni kanske, varför då? Jo, att gå och sparka bland nedfallna löv kan vara bland en av de absolut bästa ljuden som finns. Efter en lång och tröttsam dag i skolan är den perfekta uppmuntran att gå och sparka löv på sidan av trottoaren. Om detta inte är tillräckligt för er, kan ni ju alltid göra en lövhög och slänga er i den som man gjorde som liten. Jag kan garantera att detta gör er mycket piggare.

Ett annat fantastiskt mysigt ljud hittar vi inomhus. En brasa som knastrar i den öppna spisen värmer bokstavligen varenda en. För att förbättra pluggkvalitén lite föreslår jag att tända en brasa och sitta framför den istället för att sitta vid något bord och stirra ut genom något kolsvart fönster. Och varför inte lyxa till det med en stor kopp varm choklad med grädde, marshmallows och kolasås på toppen. Under de förhållandena borde det nog gå att genomlida pluggandet.

Till slut har det sista lövet fallit av trädets grenar, och allting man ser när man tittar ut genom fönstret är sin egen spegelbild. Denna period är inte en av Sveriges charmigaste precis, men man får göra det bästa av situationen. Vad kan passa bättre till ett väder då spöregn smattrar mot fönsterrutan och vinden viner i taknocken, om inte en riktigt bra film? Så kryp ner under ett par filtar tillsammans med någon trevlig människa och se om alla era favoritfilmer.

Förutom varm choklad har höstsäsongen mycket god mat att äta. Säsongen medför en massa rotfrukter och höstpotatis som bara är att dela mitt itu och lägga på en plåt i ungen tillsammans med en marinerad köttbit. Medan maten väntar i ungen är det bara att göra vad som helst tills det är klart, och – voila! – så har ni en fantastisk god och enkel middag serverad.

Sist men inte minst kommer vi till höstens klädsel. För mig som alltid fryser så är inte de kyligare månaderna mina favoriter. Det är lager på lager-principen som gäller och man kan slänga på sig i princip allting man har i garderoben samtidigt. För att slippa frysa även inne i Åvas kallaste klassrum förslår jag en klädsel bestående av alla mina favoriter, T-shirt, tjocktröja, jacka, halsduk, mössa, vantar och ett par raggsockor nedstuckna i rejäla kängor. Bara sitta och njuta av värmen och dagdrömma sig bort till en vit sandstrand eller varför inte en gnistrande skidbacke i alperna.

Se till att ta vara på allt som hösten har att bjuda på och håll humöret uppe fastän solen är nere.

Mikaela Sjölundbrasa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s